Vimperk nechal zastřelit ovci a jehně. Rozzuřil veterinářku i ochranáře

Veterinářka Šárka Janásková si na problém postěžovala na blogu. Připomněla, že obec 8. května odstřelila dvě ovce. Matku s asi tříměsíčním mládětem. "Obec takto vyřešila skoro měsíc trvající problém s volně pobíhajícími ovcemi na území města," napsala.

Rozhodnutí podle ní překročilo meze etiky, empatie a vztahu k živým bytostem. Beran, ovce a jehně se v okolí Vimperku pohybovali od Velikonoc. Matka s mládětem poté pobíhaly asi měsíc na louce nad silnicí a tamní obyvatelé se obávali, že vběhnou do cesty.

Tamním strážníkům se nedařilo zjistit, komu zvířata patří. Nakonec je tedy město nechalo zastřelit. "Ovce byly převezeny k řádné likvidaci do mé ordinace, v šestikilovém jehněti byla díra 20x20 cm, střelba byla tedy z bezprostřední blízkosti malého zvířete," tvrdí veterinářka.

[chooze:article;value:468024]

"Obec dle nás porušila svoje povinnosti v tom, že zvířatům nezajistila příslušnou péči v útulku nebo jinak, což je u toulavého zvířete zákonná povinnost. Zabezpečit adekvátní péči by dle vyjádření ministerstva zemědělství měla obec zajistit i v případě, že se jednalo o zvířata opuštěná, což dle nás nebylo možné prokázat. Obec také porušila §5, odst. 1, zákona 246/1992 Sb. Na ochranu zvířat proti týrání, kde je stanoveno, že 'nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře'. Ve správním řízení to může obec učinit pouze na návrh krajské veterinární správy," reagovala vedoucí odborného úseku Nadace na ochranu zvířat Zdeňka Nezmeškalová.

Město na dotazy nereaguje. "Kontaktujte vedení Města Vimperk," vzkázal vrchní strážník tamní městské policie Milan Kobera. "Se starostkou a tajemníkem připravujeme stanovisko. Názor na to mám, ale do zveřejnění stanoviska se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl TN.cz vedoucí odboru životního prostředí Josef Kotál. Neodpověděla ani starostka Jaroslava Martanová (STAN).

[chooze:article;value:508180]

Podle Nadace na ochranu zvířat není Vimperk jedinou obcí, která se takhle zachovala. Zvířata přitom podle nadace šlo odchytit a nebylo potřeba je zastřelit.

"O věci jsme se dozvěděli v té souvislosti, že o případu se dozvěděla městská policie, která případ řeší," informovala TN.cz policejní mluvčí Martina Joklová. "Pokud by tam shledali nějaké trestněprávní skutečnosti, mají oznamovací povinnost a museli by nám to sdělit, což se nestalo," dodala. V tomto případu neeviduje státní policie žádná trestní oznámení. Nepodali ho tedy ani například ochranáři.

Záchranné stanice ošetřily rekordní množství zvířat (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.