Vinaře trápí hladoví špačci. Nasazují proti nim hlídače i plynová děla

Vinice, na které si pochutnalo hejno nenasytných špačků. Úroda, o kterou se vinaři starali dlouhé měsíce, byla za pár minut pryč. "On na tom hroznu těmi pařáty shrabe všechny kuličky a pak na zemi si jich posbírá jenom pár," postěžoval si vinař David Šťastný.

"Je to proto, že se začala sklízet dřív kukuřice. Tím, že je dřív pryč z polí, tak špačci teď hledají potravu ve vinicích," řekl vinař Jiří Maděřič.

Podle vinařů dozrála kukuřice rychleji než jiné roky. Špačci proto teď ještě víc útočí na právě dozrávající hrozny. "Neuvěřitelné množství špačků. Tolik jsme jich tu ještě nezažili. Hrozny nám tam vůbec žádné nezbyly, všechno sežrali," řekl vinař Tomáš Krist.

[chooze:article;value:521738]

Vinaři se opeřeným nenechavcům brání, jak se dá. Mnozí na poslední chvíli přikoupili další plynová děla. Jedno vyjde na zhruba deset tisíc korun. "Máme jich zhruba třicet, protože letos je jich opravdu hodně. Musíme i hlídat," prozradil vinohradník Tomáš Miščík.

Špačci útočí hlavně po rozednění a před setměním. Hejna prý odradí třeba zvuky dravců, které se rozléhají po vinících z reproduktorů. Sází se i na klasiku v podobě hlídačů, kteří vinicemi neustále procházejí. "Používáme je na Mikulovsku a ve Valticích, je to přibližně dvanáct hlídačů. Máme nasmlouvané třeba lidi, kteří dělají myslivost, kteří mají zbrojní průkaz a třeba i přístroje na noční vidění," prozradil Šťastný.

[chooze:article;value:519642]

S dalšími teplými a slunečnými dny bude ale stále těžší úrodu uhlídat. Zaděláno je prý i tak na dobrý ročník. "Hrozny dosahují krásných cukernatostí, jsou dobře vyzrálé, nejenom bílé, ale i červené," pochvaloval si Krist.

"Hrozny nádherně dozrávají a myslím si, že letošní sklizeň bude opravdu výjimečná," zhodnotil Maděřič. Zhatit plány by vinařům ale mohly podzimní deště a plísně. I proto jedou stroje na plné obrátky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.