Virtuální realita boduje. Českým lékařům pomáhá při transplantaci orgánů

Na poli transplantací mají čeští lékaři velké úspěchy. Dovedou totiž pacientům transplantovat orgány i od živých dárců, což s sebou nese značná rizika. "Transplantace je asi ta nejsložitější operace a my živému dárci nesmíme za žádnou cenu ublížit," řekl lékař Jiří Froněk. Lidské orgány dokonce dovedou dělit a pacientovi transplantovat jen jejich část.

"Tato problematika je složitá v tom, že játra nejsou párový orgán a příjemce musí dostat od dárce těch jater tak akorát. My proto dárce musíme prostřednictvím mnoha vyšetření dobře zmapovat. K tomu nám slouží virtuální realita i 3D tisk, pomocí nich si načteme anatomii daného člověka," vysvětlil přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM.

[chooze:article;value:490783]

Lékaři si jsou před operací schopní naplánovat, jaké kroky podniknou. "Díky těmto technologiím je plán, jak budeme postupovat, lépe přenositelný na celý tým. Dokážeme pak říct, co je možné a jakou techniku máme zvolit," popsal chirurg. I tak však mohou nastat komplikace a v realitě mohou vyvstat skutečnosti, které software nezohlednil, s čímž lékaři musí počítat.

Rizika transplantace však za úspěšnou operaci stojí, na tom se shodují i bývalí pacienti Jiřího Froňka, Lukáš Kyselák a Sylva Kyseláková. Ta synovi téměř před rokem darovala část svých jater. "Rozhodnutí bylo velice rychlé, protože jsem vnímala obrovskou možnost, že se syn uzdraví a vrátí k normálnímu životu. Byli jsme neskutečně rádi, že se tady tato možnost naskytla," popsala matka.

[chooze:article;value:497320]

Díky jejímu rozhodnutí nemusel Lukáš čekat měsíce či roky na vhodného dárce. "O své nemoci jsem věděl už od 12 let a tušil jsem, že transplantace někdy přijde. Nemoc mě začala omezovat až v minulém roce, probouzel jsem se unavený, nemohl jsem se zapojovat do normálního života, ani se starat o svého dvouletého syna. O to jsem byl radši, že se to řešení našlo tak rychle," prozradil Lukáš, který se cítí mnohem lépe.

Na pana doktora, který mu změnil život, s matkou často myslí a vzpomíná. "On nám dodával neuvěřitelnou sílu, energii a bojovnost, abychom to všechno zvládli," svěřila se Sylva v pořadu a za vše poděkovala.

S virtuální realitou pracují i čeští lékaři. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.