Vitamíny jsou v zimě důležité. První si dejte už se snídaní

Denní přísun vitamínů hraje v našem těle důležitou roli. Když jich nemáme dostatečné množství ve stravě, je dobré vitamíny doplnit jinou formou. Hlavně v zimě, kdy naše tělo čelí největšímu náporu. Nachlazení číhá na každém rohu, ať už z venkovního mrazu nebo i kvůli suchému vzduchu v domácnostech.

Imunitní systém je tedy potřeba posilovat různými způsoby. Mezi ně patří právě i konzumace vitamínů. Třeba příjem vitamínu D se v zimních měsících velmi snižuje, jelikož jsou dny kratší a slunečního svitu je stále méně. Musíme ho tak vhodnými přípravky doplňovat. Řada lidí ale neví, kdy je k tomu nejlepší čas.

Kdy užívat vitamíny

Vitamíny přijímá naše tělo v průběhu celého dne například z jídla, které sníme. Můžete si tak myslet, že nejlepší čas k jejich doplnění je večer. Je tomu ale jinak, jelikož se ve spánku zpomaluje zažívání a doplněk stravy by tělo hůře absorbovalo. Nevytěžíte z něj tedy maximum.

[chooze:article;value:517880]

"Multivitaminy je nejlepší užívat dříve během dne, protože vitamíny skupiny B v nich obsažené mohou příliš stimulovat metabolismus a mozkové funkce pro relaxační večer nebo před spaním," uvedl pro web Washington Post odborník na výživu Neil Levin. Například večerní konzumace vitamínu B6 by mohla snížit kvalitu vašeho spánku.

Některé vitamíny je ale vhodnější brát právě před ulehnutím do postele. Pokud máte se spánkem problémy, dejte si po večeři vitamín E. Ten mimo jiné funguje také jako antioxidant. U vitamínu C moc nezáleží na době, kdy ho užíváte, ale může si pohrát s vaším žaludkem, pokud si ho dáváte nalačno.

Jak kombinovat vitamíny s jídlem

Zažívací problémy může způsobit spousta doplňků stravy, pokud si je dáváte na prázdný žaludek. Je tedy vhodné k nim přidat alespoň drobné jídlo, které také pomůže k lepšímu vstřebávání vitamínů.

Například vitamíny E, A, K a D se lépe rozpouštějí v těle, když si je dáte s alespoň trochu tučným jídlem. Nemusíte hned sahat po vepřovém koleni. Bohatě vám bude stačit třeba avokádo. Klíčová je také konzumace dostatečného množství tekutin, ve kterých se tabletka rozpustí a řada vitamínů se rychleji vstřebá. Těmi jsou vitamíny C a B.  

[chooze:article;value:528454]

Nejlepší zdroje vitamínů v zimě

Nejideálnější způsob, jak vitamíny do našeho těla dostat, je pomocí potravin. Třeba vitamín A se nachází hlavně v mrkvi, mléčných výrobcích, játrech nebo vejcích. Veledůležitý vitamín D doplníte, když do vašeho jídelníčku přidáte mořské ryby a rybí olej. "Naše tělo má většinu vitamínu D z vlastní tvorby, ale zejména během měsíců s minimem slunečního svitu, je odkázán na jeho obsah v potravinách. Zdá se, že na to moderní člověk ke své škodě zapomíná," upozornil Státní zdravotní ústav

Vitamín C vpašujete do svého organismu při snězení pomeranče nebo citronu. Vymačkávat ho do čaje ale váš příjem vitamínu C nezvyšuje, jelikož ho teplo většinu zničí.

Nemocnice v Česku omezí provoz! Jednání s Válkem ztroskotala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.