Vítězství Pavla udělalo Schwarzenbergovi radost. Doufá, že soud osvobodí Feriho

Karel Schwarzenberg tráví politický důchod hlavně na zámku Dřevíč nedaleko středočeského Nižboru. Na Popeleční středu nezapomněl zakladatel TOP 09 navštívit kostel. Po mši si našel v kavárně čas na rozhovor pro TN.cz. Promluvil o svém někdejším kolegovi z TOP 09 Dominiku Ferim, o nově zvoleném prezidentovi Petru Pavlovi či o situaci na Ukrajině a o svém soukromém životě.

"Sedím hodně na Dřevíči a hodně tam čtu. Stále se trochu věnuji i stranickému životu. Rovněž se starám o vinohrad v Kutné Hoře a o nějaké své baráky," říká Schwarzenberg.

[chooze:article;value:471783]

Jak trávíte Popeleční středu?

Byl jsem v kostele sv. Karla Boromejského v Praze ve Vlašské ulici. Pro mě je nastávající půst vždy velkou obětí, protože si 40 dnů nezapálím fajfku. Jídelníček moc měnit nebudu, protože od té doby, co jsem na vozíčku, už ani moc velký apetit nemám. Na pojízdné křeslo jsem zcela upoután poslední půlrok.

Co vám v poslední době udělalo radost?

Opravu přesvědčivé vítězství generála Pavla v prezidentské volbě. Tomu musím blahopřát.

Jaké máte od jeho prezidentství očekávání?

Myslím, že konečně budeme mít ve světě reprezentaci, která bude přijímána a zvána do celého světa, kde budou Pavla brát vážně. A zvedne se celková úroveň naší země.

[chooze:article;value:455113]

Politologové také tvrdí, že díky zavedení přímé volby má u nás hlava státu silnější mandát…

Prezident má u nás tradičně poměrně silnou pozici. Tu ale v některých záležitostech může využít jen například k apelům na vládu. Musím mírnit marná očekávání. Někteří lidé si totiž úlohu hlavy státu pletou s rolí, jakou má vláda, a tak to jednoduše není.

A když už jsme u toho, jak jste spokojen s tím, jak si vede kabinet Petra Fialy?

Evropské předsednictví se povedlo, a už teď máme v Evropě zcela jiné a lepší postavení, než jsme měli před rokem.

I české předsednictví se neslo hodně ve znamení války na Ukrajině, v pátek to bude rok od ruské invaze. Troufnete si nějak odhadnout, jaký bude další vývoj?

Podle mě se to ještě povleče dlouho a bude to stát mnoho životů. Jde hlavně o to, aby už Putin pochopil, že nemůže ničeho dosáhnout. Dejž to Pánbůh bych si přál, aby se Rusové stáhli ze všech ukrajinských území, včetně Krymu.

[chooze:article;value:436462]

Už probíhá soud s Dominikem Ferim, který byl obviněn ze znásilnění sedmnáctileté dívky. On byl váš někdejší blízky spolupracovník z TOP 09. Jak se na tu věc díváte?

Já doufám, že bude v tom procesu osvobozený. On byl jedním z nejvíce nadaných poslanců. Svou práci dělal opravdu dobře a byl i velice oblíbený. Nicméně si nedovedu představit, že by on páchal zločin, ale uvidíme, jak rozhodne soud. Chápu, že asi dělal blbosti, to si dovedu živě představit. Já jsem v jeho věku také někdy blbnul.

A jak trávíte své současné dny?

Sedím hodně na Dřevíči a hodně tam čtu. Stále se trochu věnuji i stranickému životu. Rovněž se starám o vinohrad v Kutné Hoře a o nějaké své baráky. Jednoduše jsem pětaosmdesátiletý pracující důchodce.

Ještě před deseti lety jste ale kandidoval na hlavu státu a porazil vás Miloš Zeman. Co byste mu nyní vzkázal?

Přeji mu krásný odpočinek.

Za prezidentství Václava Havla jste býval jeho blízkým spolupracovníkem a znali jste se už z dob, kdy byl disidentem… Když jste v úvodu chválil Petra Pavla. Myslíte si, že snese i srovnání s ním?

Myslím, že prezidentování Petra Pavla bude zcela odlišné, protože také oni dva jsou zcela odlišní. Nicméně nás asi čeká éra, kdy si budeme užívat všeobecné úcty v Evropě.

[chooze:article;value:490020]

Chystáte se na inauguraci Petra Pavla?

Nebyl jsem pozván.

A kdybyste pozvánku dostal, vypravil byste se tam? A co byste tam Pavlovi řekl?

Šel bych určitě a popřál bych mu mnoho štěstí, ale nezdržoval bych ho svými radami, pokud by se mě na ně neptal. Nechci nikoho obtěžovat.

V roce 2013 navštívila TV Nova syna Karla Schwarzenberga Johannese, více v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.