Vítězství Ukrajiny letos nečekejme, tvrdí americký generál

Předseda sboru náčelníků generálních štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley promluvil v rozhovoru pro Defense One o vývoji bojů na Ukrajině. Výhru Ukrajiny v tomto roce přitom označil za nepravděpodobnou. "Neříkám, že to není možné. Jenom tvrdím, že je to velmi těžký úkol," dodal.

To však neznamená, že by očekával ruské vítězství. Naopak. Už ve čtvrtek kritizoval na zasedání sněmovního výboru pro ozbrojené síly Rusko za ohromné chyby na strategické a taktické úrovni. "Pro Rusy je to mlýnek na maso," nechal se slyšet. "V okolí Bachmutu jim Ukrajina zasazuje těžké rány. Ukrajinci bojují velmi dobře," citoval jej Newsweek.

[chooze:article;value:497290]

K rychlému a výraznému úspěchu Ukrajinců je Milley skeptický již delší dobu. Už loni v listopadu se nechal slyšet, že pravděpodobnost, že Ukrajinci v blízké době osvobodí Krym a vytlačí ruská vojska, není vysoká.

Generál se v rozhovoru vyjádřil také k možnosti, že by Spojené státy darovaly Ukrajině také rakety dlouhého doletu ATACMS, určené pro raketomety HIMARS. Ukrajina o zaslání těchto střel totiž dlouhodobě žádá. "Máme raket ATACMS poměrně málo. Musíme si být jistí, že jich budeme mít ve skladech dostatek i pro nás," sdělil s tím, že jsou podle něj systémy jako různé drony, které by Ukrajincům pomohly více.

Stratég Petráš: U Bachmutu se bojuje za celou Ukrajinu. Jeho pád by mohl vojákům snížit morálku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.