Vítkovice v Krkonoších jsou kvůli pádu stromu bez proudu. Od Vánoc už potřetí

Spadlý vzrostlý strom udělal v krkonošských Vítkovicích na elektrickém vedení pořádnou paseku. Strhl dráty i několik starých a zčásti ztrouchnivělých sloupů. Bez proudu je tak od nedělního večera celá obec. "Od 21. prosince je to potřetí. Stane se to tak 12krát do roka," řekl místostarosta Vítkovic Milan Richtr.

Noc tamní obyvatelé přežili při svíčkách a štěstí měl ten, kdo si mohl zatopit dřevem. Ráno tam pracovníci ČEZu přivezli pět centrál a později dorazila i opravárenská četa.

Jenže to stačí jen pro půlku obce. Pro majitele penzionů a hoteliéry je to uprostřed zimní sezony neřešitelná situace. "Všechno máme na elektriku, v pokojích se netopí, venku je –9 stupňů. Snídaně jsme nemohli vařit. Klientům se to snažíme vysvětlit. Je to pro nás už potřetí od Vánoc," stěžoval si hoteliér Michal Stroka.

[chooze:article;value:536186]

Navíc je obec závislá na výdělcích z lyžařského areálu, jenže ten opět stojí. A také tam nemohou ani zasněžovat, když už konečně mrzne. Ztráty za každý takový den jsou obrovské. "Jsou to statisíce korun denně," podotkl Richtr.

Vedení ČEZu tvrdí, že odstranit všechny stromy v ochranném pásmu elektrického vedení od 7 do 12 metrů je velmi složité, obzvlášť v Krkonoších. "Je to v první řadě povinnost majitele pozemku. Když to neudělá on, děláme to my, ale všude to nejde, obzvlášť v KRNAPu," vysvětlila mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková.

Problém s výpadky už obec trápí dlouho. Řešením je přivést elektřinu podzemním kabelem, přípojka končí jen kousek nad obcí a je tam už od roku 2016. Doteď ale vše oddalovala byrokracie. "Řešíme to, byl tam problém s výkupem pozemků, teď je to ve stádiu výběrového řízení na zhotovitele. Stavět by se mohlo v roce 2025 nebo 2026," slíbila Lapáčková Beránková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.