Vláda by neměla rozhodovat o platech zastupitelů, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) zrušil některé předpisy, díky kterým mohla vláda určovat výši platů regionálních politiků. K soudu tato problematická ustanovení poslala skupina senátorů v čele s místopředsedou ústavně-právního výboru Michaelem Canovem (Starostové pro Liberecký kraj) už loni v srpnu.

Pod návrh se jich podepsalo celkem 24. Vadilo jim, že vláda rozhoduje o platech krajských i obecních zastupitelů. Toto právo by ale podle jejich názoru mělo v souladu s ústavou náležet právě regionálním a obecním samosprávám. Navíc nebyla v příslušném zákoně stanovená jasná pravidla, jak mají probíhat valorizace těchto platů.

Nešlo ale jen o princip. Senátorům také vadilo, že zástupci obcí a krajů nedostali od roku 2019 přidáno, a to navzdory rostoucí inflaci. Vláda totiž nezvládla projednat potřebné usnesení, které bylo ke změně platů potřeba. "Vláda tak problematiku odměňování zastupitelů dlouhodobě přehlíží," tvrdili senátoři s tím, že takto vláda zasahovala také do práva zastupitelů dostat spravedlivou odměnu za vykonanou práci.

[chooze:article;value:505657]

Soud se k argumentaci senátorů přiklonil. Konkrétně zrušil ustanovení o hlavním městě Praze a nařízení vlády o výši odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků.

"Vzhledem k tomu, že v posuzovaných zákonech zcela chybí mechanismus pro stanovení výše odměn členů zastupitelstev (jakož i pro jejich zvyšování), mohou být tyto odměny vládou stanoveny buď jako příliš nízké ve srovnání s ostatními veřejnými činiteli, anebo naopak jako příliš vysoké, což by mohlo vést k 'devastaci' rozpočtů územních samosprávných celků," vysvětlili soudci ÚS své rozhodnutí.

[chooze:article;value:405626]

Na řešení situace teď mají zákonodárci čas do konce roku. Soud totiž odložil vykonatelnost rozsudku k datu 31. prosince 2023. "Bude třeba, aby zákonodárce přihlédl ke znění ostatních ustanovení zákonů upravujících postup při poskytování odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků, které nebyly Ústavním soudem zrušeny, avšak s napadenou úpravou úzce souvisejí," vzkazují soudci do Parlamentu.

"Jsem s rozhodnutím soudu velmi spokojen. Ústavní soud v podstatě konstatoval, že vlády rozhodovaly od vzniku samostatného Česka o odměnách zastupitelů protiústavně. Je to velká ostuda všech českých vlád. Nikdo to nechtěl řešit," okomentoval rozsudek pro TN.cz Canov.

To, že se celá věc dala do pohybu až poté, co někdejší vláda Andreje Babiše odmítla opakovaně platy zastupitelů valorizovat, považuje za druhotné. "Pro mě je hlavní, že se to konečně podařilo změnit," prohlásil senátor a dodal, že nové znění zákona by podle něj mělo stanovit jasná pravidla pro výši platů zastupitelů na základě výpočtu z průměrné mzdy.

Na Ústavní soud se obrátil také Andrej Babiš (ANO). V pondělí podal stížnost v případu demonstrací z roku 2018:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.