Vláda čelí hlasování o nedůvěře. Babiš nevystoupí, bude jen hlasovat

Schůzi zahájila Alena Schillerová (ANO), hned po ní vystoupil premiér Petr Fiala. Ve svém projevu zhodnotil jednání vlády a vyzdvihl několik konkrétních bodů, které vláda dokázala, a to i ve spolupráci s Evropskou unií. Zhodnotil také české předsednictví. Dotkl se i problematiky nedostatků léků, kterou se vláda snaží aktivně řešit.

Hlasování o nedůvěře vlády vyvolalo právě hnutí ANO. "Vláda Petra Fialy opakovaně dokazuje, že není schopná řídit tuto zemi. A buď nechce, nebo neumí pomáhat lidem a firmám. Za těch 13 měsíců sledujeme kupení chyb za chybou. Neplnění programového prohlášení a porušování slibů, které tato vláda dala lidem, ale i Poslanecké sněmovně," připomněla Schillerová na brífinku před úterním mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

Údajné prohřešky pak sama exministryně označila jako "13 hříchů Fialovy vlády". Vrcholem všeho je údajně "přezíravý a arogantní přístup vládní koalice". Vláda podle slov Schillerové opozici neposlouchá, a navíc ji stále "válcuje" svou převahou. Na úterním jednání pak chce opozice přednést všechny své výhrady. Pro vyslovení nedůvěry bude údajně hlasovat i SPD. 

[chooze:article;value:483000]

​Podle premiéra Petra Fialy má opozice na svolání hlasování o nedůvěře právo. "Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil v Poslanecké sněmovně, se lze ale jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu," dodal premiér.

Na načasování upozornila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Hlasování o nedůvěře vládě mezi 1. a 2. kolem prezidentských voleb by mělo být Andreji Babišovi započítáno jako náklad prezidentské kampaně," řekla Pekarová Adamová.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ale úterního jednání zatím neúčastní. S informací přišel předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Babiš se měl z jednání prý omluvit. "Měl by být až na hlasování, ale ne na schůzi," uvedl na dotaz redakce TN.cz ohledně přítomnosti Andreje Babiše na úterním zasedání Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

V době zahájení schůze Poslanecké sněmovny navštívil Andrej Babiš Pražský hrad, kam zamířil kvůli výstavě korunovačních klenotů. Podle svých slov projev během hlasování neplánuje. Až do Poslanecké sněmovny dorazí, bude jen hlasovat.

[chooze:article;value:482470]

​​Jednání Poslanecké sněmovny se ale podle odhadů protáhne i do dalších dnů. Schillerová se údajně shodla s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou na přerušení úterní schůze v "rozumnou dobu". Odhaduje se mezi 23. hodinou až půlnocí.

Hlasování o nedůvěře čelila Fialova vláda už vloni na začátku září, kdy ho vyvolalo hnutí ANO s podporou SPD. Schůze tehdy trvala přes 22 hodin. Opozice v závěru neuspěla. Pro návrh hlasovalo 84 opozičních poslanců, pro vyslovení nedůvěry jich bylo potřeba alespoň 101.

Vláda čelí hlasování o nedůvěře a Andrej Babiš mezitím stojí frontu na korunovační klenoty:

Podívejte se na reportáž:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.