Vláda chce automatickou valorizaci výživného na děti. Ať to řeší soud, říká opozice

Navyšování výživného na základě inflace. Tak zní razantní změna ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. "Prostě dneska je to stav, který pro mnoho rodičů je velmi těžko akceptovatelný – musí jít k soudu, soud o tom musí rozhodovat, znamená to často i vydírání tím druhým partnerem, složitou komunikaci, zhoršení těch vztahů a tak dále," shrnul Jurečka.

Pokud by se výživné valorizovalo na základě inflace, tak v roce 2015 ti, kteří platili měsíčně výživné ve výši 5 000 korun, by k letošnímu lednu zaplatili téměř 6 900. Ročně je to tedy celkem o 22 800 korun víc.

​"Pokud si vezmeme, že ty reálné náklady na potřeby dítěte vzrůstají, tak je to v podstatě otázka obou dvou rodičů a je jedno, jestli je to víceméně neúplná, nebo úplná rodina. Je na rodičích ty náklady na dítě pokrýt," řekla ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

​"Tady jde o dlouhodobé sumy, často více než deset let, a tam se potom jakákoliv inflace promítá. To, že se to doposud nepočítalo byť i při té normální, cílené inflaci ČNB, znamená za tu dobu klidně o třetinu hodnoty méně. To je chyba, to se mělo dělat dávno," vyjádřil se hlavní ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:523880]

Opozice ale váhá, zda je to krok správným směrem, a odpovědnost by nechala na soudu. "Pokud bychom došli k nějaké valorizaci náhradního výživného, tak naopak pro toho rodiče, který se třeba dostane do nějaké tíživé finanční situace, to může být velmi těžká situace, poněvadž se tomu nemůže nijak bránit. Takže já bych to nechal na rodičích, ať se domluví, a pokud se nedomluví, ať je to na rozhodnutí soudu," zhodnotil poslanec a člen výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

Novela se začne připravovat na začátku příštího roku. Ke schvalování by se poslanci měli dostat do konce volebního období.

[chooze:poll;value:a7d423c5b3acf2bfe6903803cdb4ac0aa9880663;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.