Vláda chce lidem pomoci s nájemním bydlením. Ve hře je několik možností

Byt nebo domek začíná být v Česku opravdový luxus. Vláda proto hledá způsoby, jak lidem pomoci alespoň s bydlením nájemním. "Nejsnazší motivací je otázka nízké ceny. Zásadní roli zde hrají obce, které mohou vybudovat byty s nízkým nájmem a tím motivovat mladé rodiny," říká lidovecký poslanec Jan Bartošek. 

Stát plánuje takzvaný zákon o dostupném bydlení, který by nabízel výhodné podmínky nájmů pro vybrané skupiny obyvatel. "Definujeme ty skupiny – mladí do 35 let, důležitá povolání, senioři. To je zhruba jeden a půl milionu lidí v České republice, kterých by se to potenciálně mohlo týkat," objasnil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

[chooze:article;value:493612]

​Těm by stát zaručil výhodnější podmínky a obcím by pomohl s výstavbou nových obecních bytů. Podle opozičních poslanců by stát kromě této podpory měl také nabízet výhodnější půjčky na vlastní bydlení pro mladé nebo rodiny s dětmi.

"Já nerozumím tomu, proč stát zrušil programy, které pomáhaly mladým lidem, aby ze státního fondu získali družstevní podíl například. Protože pokud to takto bude, tak to bude o spolubydlících nebo o mamahotelích," vyjádřila se bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). 

"V každé obci nebo městě jsou různé budovy, které lze zrekonstruovat a nabídnout na výhodné nájemní bydlení pro slušné občany. Dále je potřeba zavést výhodné státem podporované manželské půjčky pro pracující rodiny," myslí si předseda SPD Tomio Okamura. 

[chooze:article;value:492729]

​Dalším pomocníkem v posilování pozice nájemního bydlení by mohl být podle Bartoše i takzvaný garanční fond. "Není nezajímavé umožnit lidem, kteří mají nemovitost a chtějí ji pronajmout, leč to z nějakého důvodu nedělají, svěřit ten byt do fondu obce. V případě, že by se něco dělo, ten člověk by přestal platit, tak by ta obec garantovala pronajímateli, že dostane v daném měsíci ty své nájmy," vysvětlil ministr. 

Počet bytů určených k pronájmu by se tak zvýšil a obce by majitelům garantovaly pravidelné placení nájemného.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.