Vláda chce šetřit na policii. Zpomalí to odezvu policistů, varuje odborník

Náborová videa nebo náborové příspěvky až do výše 150 tisíc korun. Zatímco policie se snaží nalákat co nejvíc lidí, vláda se rozhodla právě u bezpečnostních složek škrtat. Co přesně a kolik, zatím není jasné. Podle ministra Víta Rakušana (STAN) se škrty ale rozhodně nedotknou policejních odměn nebo počtu policistů. "Nebudeme dělat žádné kroky, které by mohly oslabit početní stavy policie," prohlásil Rakušan.

Policie by se pravděpodobně měla zbavit části takzvaných občanských zaměstnanců. Nejde sice o uniformované policisty, podle odborníků ale bez nich můžou nastat problémy ve fungování policie.

[chooze:article;value:508257]

"Občanští zaměstnanci dělají servis, připravuji dokumenty, zapisují do počítačů, opravují topení a další věci. Pokud těch zaměstnanců budete mít méně, tak tu práci za ně někdo musí udělat. Pak se může stát, že ta náročnost bude tak velká, že si řeknou, že tam nemají budoucnost, a tím pádem tu práci dělat přestanou tak jako tak," řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

"Je třeba si položit otázku, kde bude úspora, protože tuto práci bude muset někdo odvést, a logicky když to bude odvádět příslušník policie, tak to vyjde dráž," připomněl bývalý děkan Policejní akademie David Zámek.

Jenže škrty by se podle expertů dotkly i občanů. "Rozhodně by se snížila bezpečnostní obslužnost, tedy čas příjezdu policistů na místo, protože policie bude dělat práci občanských zaměstnanců. Policisté budou sedět v kanceláři, vyřizovat administrativu za občanské zaměstnance a občan se bezpečnosti nedočká," obává se Zámek. Kde přesně a kolik se bude škrtat, bude jasnější v úterý, kdy se ministr Rakušan sejde s vedením policie a odbory.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.