Vláda chce snížit počet pohotovostí. Jsou přetížené už teď, tvrdí lékaři

Podle dostupných dat je v Česku v současné době v provozu 113 lékařských pohotovostí. Podle ministra zdravotnictví by prý stačilo, kdyby pohotovosti byly jen v nemocnicích s urgentním příjmem.

"Ten lékař, který slouží pohotovost, pokud ji slouží ve své ambulanci, tak má samozřejmě svázané ruce, protože často potřebuje laboratorní vyšetření, rentgenové vyšetření a další. Kde jinde by ji měli sloužit než na těch urgentních příjmech. Optimální bude provázat tu síť pohotovostí se sítí urgentních příjmů," myslí si ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministerstvo plánuje, že do roku 2026 bude v Česku fungovat 89 urgentních příjmů. Pokud by byly pohotovosti jen u nich, ubylo by jich 24.

Kraje v současné době zajišťují provoz pohotovostí rozdílně. V některých z nich jsou v provozu nepřetržitě, ale jen v krajských nemocnicích, v jiných je jich víc, ale mají otevřeno jen do deseti nebo do jedenácti do večera.

[chooze:article;value:507404]

"Pohotovosti už prakticky neexistují a pacienti mimo otvírací dobu svých praktických lékařů jezdí za ošetřením desítky kilometrů, takže nevím, co chce pan ministr ještě rušit," oponuje pak Válkovi president České lékařské komory Milan Kubek.

Podobně to vidí také Alena Gajdůšková ze Svazu pacientů ČR. "Pohotovostí je daleko méně, než bychom potřebovali, a ještě se chystá jejich další omezování. Myslím, že dostupnost péče se daleko zhorší," tvrdí.

Třeba v Jihočeském kraji teď funguje 16 pohotovostí, podle nové koncepce by jich mělo zbýt jen sedm. V Libereckém kraji jich je aktuálně šest a podle návrhu ministerstva by se měly zrušit ty v Turnově a Frýdlantu. Podle ministra můžou kraje nebo obce síť pohotovostí doplnit, ale na vlastní náklady.

[chooze:article;value:504652]

Podle Gajdůškové navíc zrušení pohotovostí nepřinese žádné úspory. "Lidé potom, když se nemohou dostat na pohotovost, tak volají rychlou záchrannou službu. A ta je potom ještě dražší, než když držíte ty pohotovosti," nechala se slyšet. Pomoc záchranářů může být navíc potřeba jinde.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) ale důvodem plánovaného rušení pohotovostí nejsou úspory. "Stát není ten, kdo by hradil provoz pohotovostí. Jsou to kraje a zdravotní pojišťovny. Naším cílem je dát pojišťovnám jasné nástroje pro provoz těch pohotovostí. Například neexistuje možnost nařídit lékaři sloužit pohotovosti a bývá problém s jejich zajištěním. To chceme změnit" řekl ve vysílání TV Nova.

Stát tak podle Pavlovice chce určit pouze minimální počet pohotovostí, které budou muset být v krajích zajištěny. Zajištění dalších pohotovostí pak bude na jednání pojišťoven. Podobně to má fungovat i u dětských a stomatologických pohotovostí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.