Vláda chce snížit tresty za výživné. Máme moc plné věznice, argumentuje

Paní Alžběta zůstala sama se dvěma dětmi, s bývalým manželem se kvůli alimentům soudila dva roky. "Já jsem měla velké štěstí, že mi pomohla rodina, jinak bych to nezvládla," přiznala Alžběta.

Aby se vyhnul postihu, posílal měsíčně symbolických 500 korun na dítě. "Takže já jsem vlastně po tuhle dobu pobírala tisíc korun na dvě děti. Jim bylo asi osm a třináct let, takže to bylo poměrně náročné období," dodala Alžběta.

Dosud hrozí až dva roky vězení každému, kdo alimenty neposlal alespoň čtyři měsíce. Pokud se tím ale dítě dostane do nouze, zvyšuje se trest až na tři roky. Ministerstvo spravedlnosti teď plánuje změnu, protože tyto tresty prý nemají efekt.

[chooze:article;value:523880]

​"Jestliže je někdo odsouzen za to, že neplatí výživné, a je potom zavřen do vězení, nemá možnosti si vydělávat dost peněz na to, aby to výživné platil, má třeba i jiné dluhy. Nedojde tak vlastně k naplnění toho nejdůležitějšího cíle, to znamená, aby ta vyživovaná osoba dostávala to svoje výživné," uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Někteří kritici se ale obávají, že nižší tresty nebudou dostatečně odstrašující, a neplatičů tak přibude. "My jsme upozornili na to, že pro některé povinné osoby, které mají platit výživné, je ta hrozba trestního stíhání určitou motivací pro placení výživného, která teď může pominout," uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

"Názor organizací, které se zabývají například pomocí obětem trestných činů, je takový, že nižší trestní sazby mohou posílit tu tendenci neplatit výživné, a nebát se tedy nějakého adekvátního trestu," dodala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

[chooze:article;value:537386]

​Za mřížemi je v současnosti téměř 20 tisíc vězňů, z toho 6 % právě za neplacení alimentů. Vězňů neubývá a jeden přitom vyjde stát ročně zhruba na 650 tisíc korun. Novela trestního zákona chce proto hříšníky častěji trestat pokutou nebo domácím vězením.

"Člověk, kterému je takový trest domácího vězení s tím náramkem uložen, může dál žít běžný život, může dál pracovat, vydělávat peníze a platit svoje dluhy," argumentoval Dvořák. Samoživitelům může pomoci náhradní výživné. To za neplatiče hradí stát, nejdéle ale po dobu čtyř let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.