Vláda chce Ukrajincům proplácet cestu domů. Část opozice je pro

Uprchlíci budou moct zažádat o asistenci při návratu domů a stát jim to i částečně zaplatí. Takový je nový plán ministerstva vnitra. Žádost ale bude možné podat jen jednou.

"Pokud ten člověk odejde, nesplní si své zákonné povinnosti, to znamená neodhlásí se tady v České republice, tak někdy ztrácíme přehled, zda ten člověk reálně naši zemi opustil. Tak hledáme nějaký společný rámec pro to, jak by ukončování dočasné ochrany a případná návratová politika měla vypadat," vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Tady v naší republice v mnoha případech fungují velmi výrazně jako pracovní síla, která nám jinak schází, ale určitě je správné, aby se do těch oblastí, které už jsou dneska řekněme bezpečnější, tak aby se na Ukrajinu vraceli," uvedl poslanec Marek Benda (ODS).

[chooze:article;value:518285]

​Podle posledních dat ministerstva vnitra je v současné době v Česku téměř 361 tisíc uprchlíků. Největší část tvoří ženy a děti. S novým návrhem migrační politiky souhlasí i část opozice.

"Pokud připravíme a vyčleníme nějaké prostředky na to, aby ten návrat na Ukrajinu bezpečný byl, tak jsem jedině pro," prohlásil poslanec Aleš Juchelka (ANO).

"Vůbec není na místě, aby se platilo za nějaké dobrovolné návraty, prostě by se mělo ukončit povolení k pobytu v České republice," řekl předseda SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:517668]

​"Bude záležet samozřejmě na detailech, jestli to bude podpůrné, nebo to bude de facto trochu represivně pojatý návrat. Já si myslím, že pořád řada těch rodin, které jsou nějakým způsobem schopny se tady uživit, tak tady bude chtít zůstat, dokud nebude na Ukrajině bezpečno," shrnul Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Ministerstvo vnitra bude zároveň usilovat o to, aby tento typ programu určený pro státy, které jsou zasaženy migrační krizí, dotovala Evropská unie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.