Vláda chce ušetřit i na nemocných. První dny nemoci mají být opět zadarmo

Se znovuzavedením karenční doby v délce jednoho až tří dnů přišla Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle ní většina lidí tři dny nemocenské oželí. "Výpadek výdělku v délce trvání několika málo dnů si totiž většina zaměstnanců může snadno řešit z vlastních úspor," píše se v dokumentu NERV.

Snížit by se tak měly náklady zaměstnavatelů a umožnilo by to zvýšit pojistné o sumu, která bude odpovídat úspoře zaměstnavatelů za první tři dny nemoci. Do státní kasy by tak mohlo přitéct zhruba o čtyři miliardy korun víc.

Ministerstvo zdravotnictví teď zpracovává analýzu, která má zjistit, zda lidé při čerpání nemocenské nepodvádějí. Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vidí znovuzavedení takzvané karenční doby zhruba padesát na padesát.

[chooze:article;value:494280]

"Nějaké analýzy dělá ministerstvo práce a sociálních věcí, nějaké analýzy dělá i ministerstvo zdravotnictví, právě proto, aby systém čerpání nemocenské byl co nejefektivnější," dodal k přípravám změny mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Proti marodění zadarmo jsou ale Piráti. Už teď jsou prý nemocní znevýhodněni. Pobírají jen 60 % výdělku. "Vnímáme, že je tam i jistý demotivační faktor  – prostě máte menší peníze, když doma na té nemocenské zůstanete. A to nám přijde dostatečné. Takže my bychom do toho vůbec nezasahovali," tvrdí poslankyně České pirátské strany Olga Richterová.

[chooze:article;value:494190]

Chystaná změna se nelíbí ani odborům. "Jestliže lidé budou muset zvažovat, jestli se vůbec mají léčit, aby to finančně zvládli, tak to je přeci fatální systémový nedostatek. Byl bych rád, kdyby pan premiér jasně řekl, že toto vláda nebude prosazovat," prohlásil jejich šéf Josef Středula.

A výhrady mají i lékaři. Zavedení karenční doby by podle nich bylo kontraproduktivní. "Když nebudou mít peníze, tak prostě budou chodit do zaměstnání, budou nemocní, a o to více nakazí svých kolegů," vysvětluje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.