Vláda chce vrátit poplatky za obnovitelné zdroje. Cena za elektřinu tak nejspíš neklesne

Poplatek za obnovitelné zdroje energie (POZE) byl běžnou součástí vyúčtování za elektřinu a poměrově si částku rozděloval stát, firmy a domácnosti. Až do chvíle, kdy vláda s účinností od 1. 10. 2022 do 31. 12. 2023 domácnostem a firmám tento poplatek odpustila, platily domácnosti POZE obvykle ve výši 599 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh). V ročním vyúčtování při spotřebě 3 MWh tak POZE činily přibližně 1 800 Kč.

[chooze:article;value:502511]

​Kvůli prudkému nárůstu cen za elektřinu vláda tento poplatek od konce roku 2022 firmám i domácnostem odpustila a hradí ho komplet ze státní kasy. Ministr financí Zbyněk Stanjura však tento stav vidí jako nadále neudržitelný a poplatek chce od nového roku do vyúčtování vrátit. Zatím není jasné, jestli se tak stane v původní výši, nebo jen z určité části a v jakém poměru jej rozdělí mezi firmy a domácnosti.

Podle Jiřího Matouška ze společnosti Centropol ještě není cena za silovou elektřinu na tak nízké úrovni, aby si mohla vláda dovolit poplatek vrátit: "Myslíme si, že je to až povinnost, aby vláda i pro příští rok poplatky za obnovitelné zdroje energie firmám i domácnostem odpustila. Hradit by se dle našeho názoru měly z výnosů z emisních povolenek."

A právě Centropol vydal před dvěma týdny cenovou analýzu, která vizualizuje, jak by mohlo v  roce 2024 vyúčtování za plyn a elektřinu vypadat.

V optimistickém scénáři, který počítá s tím, že domácnosti POZE hradit nebudou, mohou za elektřinu v příštím roce platit o 8 – 15 % méně než letos. Při opětovném zavedení platby za POZE k  meziročnímu snížení ceny prakticky nedojde. Pokles ceny neregulované (obchodní) složky elektřiny, kterou tvoří silová elektřina a platba dodavateli, bude eliminován růstem regulované složky, kam patří mimo poplatků za distribuci právě i POZE. "U zemního plynu, na který se poplatky za POZE nevztahují, je situace pro rok 2024 příznivější. Domácnosti by mohly zaplatit o čtvrtinu méně než letos," dodává Jiří Matoušek z Centropolu.

Na obrázku vidíte, z kterých položek se skládají měsíční zálohy za elektřinu bez započtení POZE.

​Energetická krize dovedla města k obnovitelným zdrojům. Ve velkém začala instalovat solární panely (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.