Vláda chce vyšší daně z nemovitosti. A peníze by nešly obcím, ale státu

Zvýšit příjem do státního rozpočtu pro příští rok a snížit dluh o 70 miliard korun, to je cíl ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Jako první mu přišly pod ruku vlastníci nemovitostí. Zvažuje totiž navýšení daně z nemovitosti, zisky navíc by šly rovnou do státní kasy. Nyní jdou výtěžky z této daně pouze obcím, nově by se tak "podělily" se státem.

"Daň z nemovitosti je v Česku jedna z nejnižších oproti ostatním zemím. Určitě je to zajímavý zdroj," okomentoval poslanec Viktor Vojtko (STAN). "Dovedu si představit variantu, že bude vybírána část příjmu státem, která by odpovídala dani z nemovitosti tak, jak je dneska bez zohlednění těch místních koeficientů, které si stanovují obce," řekl Jan Jakob (TOP 09). Pro tuto variantu by zvedli ruku i lidovci.

V praxi by tedy tento návrh znamenal zdvojnásobení základu daně, tedy částky bez započtení takzvaného místního indexu. Například majitelé rodinného dvoupodlažního domu se zastavěnou plochou 200 metrů čtverečných v hlavním městě by zaplatili na dani ročně o 3 150 korun víc. Ve středočeských Psárech s necelými 5 000 obyvatel by za stejnou nemovitost daň vzrostla o 981 Kč.

[chooze:article;value:488883]

​"Za nás nepřijatelné. ODS, která před volbami říkala, že je něco takového pro ně nepřijatelné, tak chce teď zvedat," zkritizovala návrh poslankyně Alena Schillerová (ANO). "Tím se trestají občané za to, že si pořídí nemovitost," prohlásil poslanec Jan Hrnčíř (SPD). "Daň z nemovitých věcí slouží k tomu, aby starostové zajišťovali veřejné služby. Ne k tomu, aby plnila státní rozpočet," upozornila výkonná ředitelka SMOČR Radka Vladyková.

Zvýšení daně by zřejmě zasáhlo nejen majitele, ale i ty, kteří nemovitosti nevlastní. Podle expertů se dá totiž předpokládat, že si nárůst daně vlastníci připočtou k nájmu a ten se tak bude zvyšovat. Národní ekonomická rada vlády ale kabinetu navrhla i řadu dalších řešení, které teď resort financí posuzuje. Například vyšší zdanění alkoholu a cigaret.

[chooze:poll;value:502b8965829455c53a34cedc109a1cbab90d223a;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.