Moderní bydlení

Vláda chce začít zeštíhlovat stát. Jak to udělat, úředníci řešili celý rok

Zefektivnit služby státu a zároveň zrušit zbytečné úřední úkoly i místa. To slibovala vláda Petra Fialy (ODS) na začátku volebního období. Teď, dva roky poté, přichází ministerstvo vnitra s konkrétními kroky, jak by mohly jednotlivé resorty v inventuře postupovat.

Materiál ministerstva vnitra obsahuje návod, jak přezkoumat všechny činnosti, které má daný úřad na starosti, a určit, zda není možné je zefektivnit, vylepšit, nebo dokonce zrušit.

Ministerstvo vnitra tak chce například sloučit některé agendy, zlepšit komunikaci a sdílení informací pomocí elektronizace, zlepšit fungování archivů nebo změnit zákony o veřejných sbírkách a státním občanství.

[chooze:article;value:527444]

"Vypadlo z toho několik věcí, které se týkají čistě toho, jakým způsobem funguje ministerstvo vnitra v rámci zákona, ale pochopitelně i dovnitř úřadu, aby se optimalizovaly některé služby," dodává mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Metodiku teď prozkoumá pracovní skupina na Úřadu vlády. Ta by měla připravit konkrétní návrhy a doporučení pro revizi celé státní správy. "Dá se škrtat úplně všude, jenom je k tomu potřeba najít politickou odvahu. Stále je prostor k tomu, aby se škrtalo – různé daňové výjimky, dotace, pomoci a podobně," tvrdí ale ekonom Vladimír Pikora.

[chooze:article;value:529465]

Navzdory dlouhodobým slibům, že se má stát zeštíhlit, vzrostl počet státních zaměstnanců oproti loňsku o více než deset tisíc lidí. Vláda si ale na svých prioritách trvá. Inventuru státu chce prý provést do konce roku.

"Nechceme bezhlavě škrtat místa ve státních úřadech, ale chceme přesně zmapovat, zda se některé činnosti nedělají zbytečně, zda by je nešlo digitalizovat či zefektivnit," dodává ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.