Vláda chystá řešení bytové krize. Pomoct má výstavba družstevních bytů

Zjednodušení stavebního zákona, nižší DPH na stavební materiál, výhodnější hypotéky pro rodiny s dětmi nebo podpora družstevního bydlení – to jsou kroky, které podle našich zákonodárců mohou lidem do budoucna pomoci s tím, aby si mohli dovolit vlastní bydlení.

"Některé kroky pro to jako vláda děláme, chtěl bych, abychom udělali ještě nějaké aktivnější kroky, ať už v případě oblasti větší podpory třeba družstevního bydlení, vkladem třeba státních pozemků, aby se toto bydlení mohlo realizovat ze strany obcí, měst nebo bytových družstev, abychom tím zlevnili tu výstavbu," říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Někteří koaliční poslanci vidí řešení také především v podpoře a výstavbě bytů v menších městech a následném dojíždění. "Ta mobilita pracovní síly se prostě musí posunout směrem od těch velkých center. Ta velká centra se ukazují i celosvětově, že prostě budou vždy předražená. Musíme se podívat do jiných regionů a stavět v regionech, kde to bydlení ještě dnes může být levnější," tvrdí místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

[chooze:article;value:466881]

​Opozice by naopak chtěla hypotéky více zpřístupnit mladým lidem a rodinám s dětmi. "My navrhujeme, že vlastně by ten stát postupoval tak, že by se prodloužily úvěry těm mladším lidem, tím pádem by spláceli jistinu výrazně menší, což by pro ně bylo 'dělatelné' zejména v současné době. A stát by pochopitelně měl záruku v té nemovitosti," domnívá se místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

To hnutí SPD by chtělo pomoci po vzoru maďarského scénáře. "Tam mají odpuštěnou část jistin u narození prvního dítěte, část u druhého, a u třetího dítěte dokonce vlastně za ně tu jistinu převezme stát," nastiňuje svůj pohled na věc poslankyně Marie Pošarová (SPD).

"Určitě není normální, aby tak velké množství lidí bydlelo a velký podíl populace bydlel v soukromém vlastnictví. To prostě je něco, co už nelze očekávat, je to strašně drahé pro ten stát. To znamená vynaložit ohromné prostředky ve prospěch konkrétních jednotlivců a skládají se na to potom všichni," uvedl vedoucí programu Dluhové poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

[chooze:article;value:539963]

​Podle Pirátské strany je problém nejen v nedostatečné výstavbě nových bytů, ale také v nízkých mzdách v porovnání se západními státy. "Kromě toho, že bychom chtěli podporovat výstavbu, tak bychom chtěli i samozřejmě to, aby si lidé mohli dovolit ty byty, celkově představit ekonomická opatření, která povedou ke zvyšování mezd, protože když se podíváme k sousedním Němcům, tak ty mzdy jsou někde úplně jinde a ten rozdíl není vysvětlitelný různým HDP," poznamenal předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek (Piráti).

Někteří bankéři a developeři by rádi, aby stát vstoupil do segmentu hypotečních úvěrů v podobě dotovaných hypoték. V praxi by to vypadalo tak, že by hypoteční úrok klesl díky státní dotaci na maximálně dvě nebo tři procenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.