Vláda do zákonů "propašovává" přílepky. Chce si ušetřit práci, říká politolog

Vládní koalice například přílepkem protlačila změnu známou jako lex Babiš. Teď ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přidal do konsolidačního balíčku změnu, která snadno dovoluje spojit státní nemocnice.

Podle odborné veřejnosti jde o kontroverzní úpravu, které by měla předcházet debata. Jenže to se nestalo. "Je to pouze snaha, aby se k tomu nikdo nemohl vyjádřit," okomentoval prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

"Není to přílepek. Byla v konsolidačním balíčku otevřena řada zákonů, jedním z nich je i zákon, který se týká i těchto organizací," řekl Válek.

[chooze:article;value:520959]

​Vláda Petra Fialy (ODS) podle odborníků takzvané přílepky používá ve větší míře či při prosazování zásadnějších změn, než kabinety minulé. "Přílepek je nebezpečný tím, že do zákona schovává něco, co tam organicky nepatří," upozornil politolog Jiří Pehe. "Za současné vlády počet takzvaných přílepků neobyčejně vzrůstá. Je to vidět na celé řadě případů," přidal se politolog Lukáš Jelínek.

Ke konsolidačnímu balíčku přibyla i novela zákona o vědeckých institucích, proti které se v obavě z politizace vědy bouří řada vědců. "Rozdrobenost státních institucí je velká a jejich lepší organizací může stát ušetřit. Z tohoto důvodu tyto úpravy nelze vnímat jako přílepek," uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

"Žádný zvláštní rozpočtový přínos v dohledné době takováto opatření nemají. To je prostě snaha vlády zjednodušit si život," míní Jelínek.

[chooze:article;value:521559]

​To nepřímo přiznávají i členové vládní koalice. Tvrdí, že je k používání přílepků nutí opozice. "Hnutí ANO a SPD neustále blokují jednání Sněmovny, tak chápejte, že páni ministři volí jinou legitimní cestu," prohlásil 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček.

"Celá řada zákonů prochází Sněmovnou jako nůž máslem. My neblokujeme nic, co dává smysl," sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Jedním z nejznámějších přílepků z minulosti pak byla například novela o vinařství a vinohradnictví, která se ocitla v zákoně o provozu na pozemních komunikacích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.