Vláda hledá, kde ušetřit peníze. Mezi ministry vznikají první spory

Zatímco šéf státní kasy některá úsporná opatření komentuje jako téměř hotovou věc. Někteří jeho kolegové z koalice o nich ani neslyšeli. Nebo se rovnou staví proti. To je i případ zvedání daně z nemovitosti. Tu zvažuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) až zdvojnásobit.

"Stát by toto navýšení daně vybíral pro sebe. Může to přinést do rozpočtu šest až osm miliard korun," avizoval. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) o tom ale od novinářů slyšel poprvé. "Vlastně mě trošku překvapuje, že třeba ministr financí komentoval takový specifický návrh, který rozhodně není prodiskutován," řekl.

A za Stanjurovým návrhem nestojí ani Starostové. "Bychom výnos z té daně měli nechat obcím. Ale musí starostové počítat, že recipročně prokrátíme systém dotací pro jejich obce," upozornil poslanec Josef Bernard (STAN).

[chooze:article;value:492054]

Dalším bodem sporu je rodičovský příspěvek. Zatímco Piráti přišli s konkrétním návrhem na jeho zvýšení, ministr financí vytrvale setrvává na svých pozicích. "Navrhujeme devítinásobek nebo desetinásobek průměrné mzdy," oznámila místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). "Nezastírám, že v koalici proti tomu byly hlasy," dodala.

"Budu logicky zdrženlivý ke zvyšování sociálních dávek, včetně rodičovského příspěvku. Šli bychom zcela zcela proti společnému úsilí snížit strukturální deficit," sdělil Stanjura.

Vyšší rodičovský příspěvek chce ale i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), i když ten se zatím do otevřeného boje s šéfem státní kasy nepustil. "Já jsem zodpovědný ministr za právě i zvýšení rodičáku. Jasně jsem řekl, že je pro mě zvýšení rodičáku prioritou. Budu o tom příští týden jednat s celou koalicí," zmínil.

[chooze:article;value:494440]

A spory, tentokrát nejenom ve vládní koalici, ale i v jednotlivých stranách, jsou i třeba ohledně odvodů pro živnostníky. Ministr financí totiž mluví o jejich navyšování. "Ministerstvo financí směruje svoje výpočty k tomu, co je základ daně, ze kterého se sociální pojištění vypočítává. Jestli by minimální pojištění nemělo být vyšší," prozradil.

"Dovedu si představit drobnou úpravu, ale nedovedu si představit, že by OSVČ měly stejně vysoké odvody jako zaměstnanci. To by nebylo fér. OSVČ nejsou jako zaměstnanci chráněni zákonem práce, nemají další benefity," namítl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Podobných přestřelek teď bude ve vládě podle odborníků ještě přibývat. Že kabinet čeká nad úsporným balíčkem ještě spousta práce přiznává i ministr Stanjura. Moc času mu ale nezbývá, opatření chce představit do konce dubna.

"V současnosti probíhají politická jednání o jednotlivých návrzích. U žádného opatření přitom zatím není definitivní dohoda," uvedl. Na to, proč někteří členové kabinetu o konkrétních připravovaných návrzích zatím ještě vůbec neslyšeli, ale ministr neodpověděl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.