Vláda i ANO oslavují americkou pomoc Ukrajině. Dobrá zpráva, říká Rakušan

"V americké předvolební situaci není jednoduché udělat takové rozhodnutí. Je to umožnění Ukrajině jako státu, který trpí dlouhodobě pod ruskou agresí, se účinně bránit. Není to dobrá zpráva pro agresora, ale je to dobrá zpráva i pro nás, protože pokud se Ukrajina ubrání, tak my předejdeme třeba i dalším migračním vlnám," uvedl první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

"Vítám, že Sněmovna reprezentantů schválila nový významný balíček pomoci Ukrajině. Ukrajina využívá zbraně poskytnuté spojenci NATO ke zničení ruských pozic. Díky tomu jsme my všichni v Evropě a Severní Americe ve větším bezpečí," reagoval na schválení pomoci generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

[chooze:article;value:551963]

"Je to skvělá zpráva pro Ukrajinu a zároveň i pro Českou republiku, že Sněmovna reprezentantů schválila, a to poměrně značnou většinou, ten balík pomoci, který směřuje i na Ukrajinu i pro státy Izrael a na Tchaj-wan. Ukrajina to opravdu potřebuje a bez toho se neubrání," prohlásil v nedělním Za pět minut dvanáct předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Marek Benda.

Podle hnutí ANO je kromě pomoci nutné také začít vést mírová jednání. "Hnutí ANO vždycky podpořilo kroky vlády, tak samozřejmě i vítá kroky Ameriky, že podpořila Ukrajinu. Zároveň ale neustále znova opakujeme, že vedle vojenské pomoci a vůbec materiální pomoci pro Ukrajinu je potřeba zahájit mírová jednání," uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO).

[chooze:article;value:551897]

Přislíbená pomoc Ukrajině je podle hnutí SPD výsledkem kompromisu. "Hnutí SPD jako jediná strana v Parlamentu odmítá financování Ukrajiny a Ukrajinců a zasílání zbraní na Ukrajinu. Ten výsledek toho hlasování v americkém kongresu je kompromis mezi demokraty a republikány, protože republikáni chtěli, aby se poslaly peníze i Izraeli a také Tchaj-wanu," řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Předsedkyně Evropské komise teď naléhá na americký Senát, aby balík pomoci také posvětil. "Vítám převážně kladné hlasování Sněmovny reprezentantů. Ukrajina si zaslouží veškerou podporu, které se jí proti Rusku dostane. Nyní žádáme Senát USA, aby hlasoval co nejrychleji, protože jde o životy," vzkázala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.