Vláda jednala o pomoci ovocnářům. Může jim poslat až 200 milionů

Ovocnáři, kterým mrazy zničily více než polovinu úrody, dostanou nejspíš finanční injekci od státu. "My se v tuto chvíli zaměřujeme na dopracování těch zásad, podle kterých by k výplatě došlo. Budeme zohledňovat tu míru škod," vysvětlil ministr zemědělství Marek Výborný.

Peníze by podle něj měly směřovat jen k těm ovocnářům, kteří proti průměru posledních pěti let prokážou, že letos mají větší než 50% ztráty. Pomoc by měla směřovat i vinařům a ovocným školkám.

Ze státního rozpočtu by mělo, podle odhadů šéfa resortu zemědělství, ovocnářům jít až 200 milionů korun. O dalších 100 milionů eur, v přepočtu asi dvě a půl miliardy korun, pak resort požádal Evropskou komisi.

[chooze:article;value:552704]

V koalici se ale objevují i hlasy proti vyplácení kompenzací. "Stát není od toho, aby pokrýval všem podnikatelům ztráty. A ti, když mají úspěšné roky, tak mají zisk, a když nemají, tak aby to kryl stát," uvedl předseda poslaneckého klubu Jan Jakob (TOP 09).

Podobný názor zastává i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). "Já jsem právě pro to, aby kompenzace pro zemědělce byly jen v těch případech, kdy jsou nějaké mimořádné přírodní okolnosti. Platí, že pro každé podnikání existuje nějaké riziko," řekl.

Ministr Výborný chce navíc zohlednit zodpovědné pojištěné zemědělce. "Ty subjekty, které jsou pojištěné, budou zařazené do plné podpory. Subjekty nepojištěné budou na podpoře kráceny," vysvětlil.

[chooze:article;value:553069]

Proti tomu se ale staví opozice. "On chce jakýmsi způsobem možná i poškodit ty, kteří neměli pojištění. Pokud by to bylo dopředu známo, nemám s tím problém a je to v pořádku. Pokud to chce pan ministr ex post, tak to v pořádku není," uvedla poslankyně a členka zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO).

Škodní komise už teď začínají mapovat škody. S vyplácením prvních záloh ministr Výborný počítá na přelomu srpna a září. Zbytek peněz by pak mohli zemědělci dostat na podzim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.