Vláda má za sebou půlku období. Fialova popularita je rekordně nízká

Mandát současné vlády Petra Fialy (ODS) je ve své polovině. Oblibě lidí se ale příliš netěší. Důvěřuje jí totiž jen asi každý čtvrtý Čech. Za dva roky navíc řešila nejeden problém.

Veřejné finance

Snižování schodku státního rozpočtu je jedním z nejtěžších úkolů současné vlády. S výjimkou obrany a školství šetří všechna ministerstva. Konsolidační balíček přinese úpravy daní. Škrty se týkají také podpor a dotací. V nejbližších dnech vláda představí finální návrh reformy důchodů.

"Ten způsob, jakým to dělá, je v mnohém nesrozumitelný. Vláda si mohla ušetřit tyto trable, kdyby kupříkladu přijala nějaké razantnější opatření v jedné oblasti, jako třeba zvýšení daní z příjmů," hodnotí její výkon politolog Jiří Pehe.

Zahraniční politika

Fialův kabinet má za sebou předsednictví v Radě Evropské unie. Aktivně také vystupuje jako spojenec Ukrajiny ve válce s Ruskem. V obou oblastech se vládě podle odborníků v očích veřejnosti dařilo.

"To, jakým způsobem jsme reagovali na invazi na Ukrajině, kde jsme byli lídrem jak v dodávkách zbraní, tak i tím postojem, že agresor je agresor, jsme si udělali dobré jméno. Obrovský úspěch je odříznutí se od ruského plynu," myslí si publicistka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:525133]

Zdravotnictví

Dlouhodobý nedostatek léků, neochota lékařů sloužit přesčasy, málo zdravotnického personálu. To jsou nejviditelnější problémy ministerstva zdravotnictví. Podle odborníků ministr Válek ale řeší krizi, ke které se schylovalo řadu let. Překvapivé prý je, že kritiku veřejnosti je stále schopný ustát.

"Ministerstvo zdravotnictví je nejvíce problémový resort v podstatě každé vlády a každá vláda se potýká s tím, že tam často odchází ministři. "Naopak tady je pan Válek ministrem už od začátku období," vypíchl politolog Milan Školník.

Komunikace s veřejností

Komunikaci s veřejností označuje řada politologů za největší slabinu současné vlády. Kritizoval ji za ni i prezident Petr Pavel.

"Oni celou spoustu věcí nedokážou veřejnosti sdělit srozumitelně. Navíc tím, že je vláda složená z pěti stran, se často překrývají jednotliví ministři z různých stran. Je tam takový komunikační šum. Někdy ty výstupy jsou nejednotné a vláda občas působí zmateně, což jí ubírá na popularitě," shrnuje Pehe.

Důvěra ve Fialovu vládu klesla od loňského jara o 10 procentních bodů. Propadla se ale i důvěra Čechů v další ústavní instituce.

[chooze:poll;value:12a94c82c0a226f7945515899953f23bf70cd4a5;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.