Vláda má zakročit proti Airbnb. Ročně teď stát přijde o stovky milionů

Česká republika prý ročně přichází na daních kvůli nepoctivým poskytovatelům ubytování zhruba o 732 milionů korun. Dalších 55 milionů chybí městům a obcím za poplatky z pobytu.

"Airbnb a další platformy už dnes nejsou o tom, že bych pronajal volný pokoj. Je spoustu subjektů, které se tím živí. Kupují se investiční byty za tímto účelem a vždycky to bylo a je podnikání," myslí si daňový poradce Jan Tuček.

[chooze:article;value:456289]

Až 70 procent pobytů přes ubytovací platformy prý není nahlášeno. "To je cílem té novely, aby se narovnalo podnikatelské prostředí, aby platily pro všechny stejné povinnosti, které sice pro všechny platí, ale my teď nemáme víceméně nikde průkazně prokázáno, že by se tak dělo," upozornila ředitelka odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj Silvia Doušová.

"Airbnb obecně vítá spravedlivou a přiměřenou regulaci a chce se podílet na řešení problémů, kterým dotčené komunity čelí, a proto také spolupracujeme s vládami v Evropské unii, abychom hostitelům pomohli sdílet jejich domovy, dodržovat pravidla a platit daně," uvedla manažerka veřejné politiky pro střední a východní Evropu ve společnosti Airbnb Gosia Kacprzyková.

[chooze:article;value:450030]

Novela prý přichází pozdě, protože nabídka sdíleného ubytování v poslední době upadá. A chybí tam řešení zásadních problémů, se kterými se města a obce potýkají.

"Když vlastně někdo někoho ubytovává buď ve stavebně nevyhovujících objektech, nebo jsou problémy s hygienou, nebo rušením nočního klidu a veřejného pořádku, to ta směrnice vůbec neobsahuje," upozornila stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Novelu zákona, která vychází z nařízení Evropské unie, by měla vláda dostat ke schválení do konce roku. Registr by měla spustit na konci toho příštího.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.