Vláda navrhuje zákon o kvótách. Má dostat víc žen do vedení firem

Návrh zákona, který má pomoci s větší rovností pohlaví v Česku, zveřejnila vláda Petra Fialy. Na portálu ODok se objevil plán, který se týká velkých českých firem a počítá s větším zapojením žen do vedení společností. 

Firmy by podle návrhu musely mít svá představenstva, správní nebo dozorčí rady aspoň ze třetiny tvořené ženami. K tomu mají sloužit nové postupy, mezi něž patří například povinné podávání zpráv České národní bance.

Pokud tomu tak nebude, hrozí firmám postih. "Sankce hrozí eminentům za nedodržení stanovených postupů, ne však za vlastní nedosažení cíle. Tím je zachováno právo akcionářů, včetně zástupců zaměstnanců, určit si svobodně člena vedoucího orgánu," stojí v návrhu zákona.

[chooze:article;value:510428]

Zákon se však nevztahuje na všechny firmy v Česku, ale pouze na ty největší. Na seznamu firem ovlivněných návrhem je ČEZ, Komerční banka, Moneta Money Bank, Philip Morris ČR a Kofola Československo. Menší firmy povinnost vybírat do svého vedení ženy mít nebudou.

Vláda také v předkládací zprávě upozorňuje, že smyslem zákona není diskriminace mužů. Zmíněné firmy nebudou mít povinnost přijmout na vůdčí pozici méně kvalifikovanou ženu před více kvalifikovaným mužem. Pokud však budou schopnosti kandidátů srovnatelné, musí mít žena přednost.

Česká republika má v rámci Evropské unie velkou nerovnost pohlaví na vůdčích pozicích firem. "Zatímco v říjnu bylo v zemích EU celkově 32,2 procenta žen ve vedoucích orgánech velkých společností, v Česku to bylo cca 21 procent. Celkově se umístilo Česko na 20. místě," dokládá návrh.

[chooze:poll;value:435031199b4e442a2de0772d9a0307f8c554d61b]

Equal Pay Day opět upozornil na nerovnost platů mužů a žen. TV Nova byla hlavním partnerem (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.