Vláda navyšuje daň u cigaret. Rozpočet to nevylepší, kuřáků moc neubývá

Zvýšíme spotřební daň, příjmy do státní kasy stoupnou a počet kuřáků to sníží. Tak uvažují politici. Jenže se to podle dat statistiků míjí účinkem. Za poslední tři roky přinesla spotřební daň z tabáku o 25 miliard méně, než se předpokládalo. "Vloni to bylo o 12 miliard, předloni o 3 miliardy a rok předtím o 10 miliard méně, než byly odhady," řekl ekonom Petr Studnička.

Přesto se od 1. února znovu spotřební daň zvyšuje. O deset procent u tabáku a cigaret, o 15 procent u zahřívaného tabáku. "V souladu s principy ochrany veřejného zdraví, bojem se závislostmi a doporučeními Národní ekonomické rady vlády pokračuje postupné zvýšení. Pro rok 2024 odhadujeme, že stát vybere o 2,5 miliardy více," oznámil mluvčí ministerstva financí Stefan Fous.

[chooze:article;value:539348]

Cenu krabičky cigaret tvoří z 80 procent daně. Současné zvýšení daně má zdražit krabičku nejméně o 8 korun, zahřívaný tabák o 3 koruny. Přesto se počet kuřáků u nás výrazně nesnižuje, je jich tu 2,5 milionu. "Nejzásadnější problém je, že lidé nakupují v zahraničí," stěžovala si předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. "Už předchozí vláda to zvyšování schvalovala, ta současná v tom bohužel pokračuje," připomněl ekonom Jiří Nožička.

Mít trafiku v příhraničí s Polskem je teď skoro za trest. Každá desátá vykouřená cigareta u nás je právě z Polska. V sousední zemi totiž krabička cigaret stojí o desítky korun méně než u nás. Za posledních 5 roků se zvýšila spotřební daň na tabák skoro o 50 procent.

[chooze:article;value:537741]

Došlo to tak daleko, že cigarety jsou téměř stejně drahé jako v Německu, v Rakousku už jsou dokonce levnější. "Už před dvěma lety analýzy ukázaly, že vždy dojde k nižšímu výběru daní," kritizoval navyšování daně Nožička.

Se zvyšováním spotřební daně z tabáku vláda počítá i v dalších letech. Do roku 2027 bude cena krabičky cigaret vyšší nejméně o 23 korun oproti dřívějšku, krabička zahřívaného tabáku o 16 korun. Elektronické cigarety podraží o 24 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.