Vláda nemá, co chtěla. Síkelovo portfolio u Evropské komise je cílem kritiky

Velká očekávání, která podle opozice skončila zklamáním. Jozef Síkela prý s portfoliem pro mezinárodní partnerství ostrouhal. "Z tohoto pohledu je to taky trošku spíš trapas. Trošku s nadsázkou se tomu někdy říká afrokomisař," okomentoval poslanec Radek Vondráček (ANO).

Kritici vyčítají portfoliu to, že nemá žádný vliv uvnitř Evropské unie, tedy ani přínos pro Českou republiku. A často se opírají i o to, že o současné eurokomisařce pro mezinárodní partnerství Juttě Urpilainenové nebylo téměř slyšet.

"Nejedná se tedy zdaleka o tak zajímavé portfolio, jako například obchod nebo průmysl," shrnul europoslanec Ondřej Dostál (STAČILO!).

[chooze:article;value:574393]

​Vláda argumentuje hlavně tím, že Jozef Síkela pod sebou bude mít nejvíce evropských úředníků. A také bude spravovat obří rozpočet. "Komise je kolektivní orgán a každý z těch komisařů má stejnou sílu hlasu," uvedl ministr pro Evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

"Já neříkám, že to automaticky bude skvěle fungovat, ale mohlo by to fungovat nejenom dobře pro Českou republiku, ale pro celou EU," řekl poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09).

Síkela prý může být i s takto rozdanými kartami eurokomisařem, o kterém bude slyšet. Bez práce to ale nebude. "Je to i tím, jak se do toho ten člověk položí. Pan Síkela přišel ze světa peněz, je to bývalý bankéř. Myslím, že to může slušně propojit," sdělila končící místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (zvolená za ANO).

[chooze:article;value:574288]

​Podle expertů je jeden z velkých kamenů úrazu to, že vláda všechny namlsala tím, že Jozef Síkela má silné, ekonomické portfolio jisté.

"Rozhodně to není to portfolio, o které Česká republika usilovala. Česko velmi stálo o to mít ekonomické portfolio, ze kterého bude moci nahlížet směrem dovnitř do Evropy," poznamenal zástupce ředitele institutu Europeum Viktor Daněk.

Co rozhodlo o tom, že Síkela nedostane na starost obchod nebo energetiku, o kterých se spekulovalo, je ve hvězdách. Proslýchá se ale, že mu nepomohlo to, že Česká republika neuposlechla výzvu von der Leyenové a poslala jen mužského kandidáta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.