Vláda omezí dotace a výdaje státu. Změní důchody i DPH. Zruší daňové výjimky

  • Vláda omezí neinvestiční dotace. Rozpočtu by to mělo přinést přes 54 miliard

  • Vláda omezí náklady na platy a provozní výdaje. Ušetřit tím chce 20 miliard

  • Vláda chce omezit 22 daňových výjimek

  • DPH bude mít jen dvě sazby. Více se zdaní alkohol a tabák. Nižší DPH mají mít potraviny a léky

  • Koalice plánuje zvýšit daň z nemovitostí a daň z příjmu firem navýšit z 19 na 21 procent
  • Vláda chce zrušit školkovné i slevu na dani pro studenta
  • Ceny dálničních známek se zvýší na 2 300 korun za rok 
  • Státní podpora stavebního spoření se má snížit na maximálně 1 000 korun za rok
  • Vláda znovu zavede nemocenské pojištění
  • Změní se věk odchodu do důchodu a valorizace penzí 

  • Vláda zavede nové pravidelné valorizační schéma důchodů. Bude reflektovat inflaci
  • Nové důchody budou nižší než současné, lidé si budou muset víc spořit

  • Vláda chce omezit DPP a navýší pojistné pro OSVČ

  • Odchod do penze se bude řídit průměrným věkem dožití. Zpřísní se předčasné důchody

  • Více o důchodové reformě se dozvíte v tomto článku

Většinu změn nyní musí schválit Parlament a podepsat prezident. Koalice ale změny s prezidentem předjednala a v obou komorách má většinu. Platit by tak měly už od 1. ledna 2024. Některá opatření ani změny zákonů nebudou vyžadovat.    

V kabinetu už po středečním jednání panovala shoda a všechny strany koalice se změnami souhlasí. "Kdybychom nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se vymkla z kontroly a doplatili by na to naše děti i naši vnuci," prohlásil předseda vlády.

Už během tiskové konference se na sociálních sítích objevila kritika vládních návrhů. Lidem vadí, že kabinet zvyšuje daně, ačkoli premiér se dříve několikrát nechal slyšet, že nic takového neplánuje. "ODS porušila slib voličům. Příští rok růst daní o 70 miliard. Proti škrtům dotací za 55 miliard korun, růst daní," napsala například komentátorka webu Echo24 Lenka Zlámalová. Podle sociologa Daniela Prokopa navýšení pojistného zatíží nízkopříjmové OSVČ.

"Poprava živnostníků, snížení konkurenceschopnosti podniků, nepříjemné zprávy pro zaměstnance, smutná budoucnost pro důchodce. DPH mohlo dopadnout hůře. Hospodářská politika nebo důchodová reforma nula," okomentoval škrty místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Největší český odborový svaz KOVO chce, aby ČMKOS vyhlásila stávkovou pohotovost. "Je to poslední stupeň před vyhlášením generální stávky," informoval předseda OS KOVO Roman Ďurčo. Vláda podle něj ničí sociální stát.

Na dotacích stát podle vlády ušetří 54,4 miliardy, další 11,1 miliardy na provozu státu. Na platech státních zaměstnanců se ušetří 9,7 miliardy. Úspory v ostatních výdajích další tři miliardy. Sníží se také náklady na platy státních zaměstnanců. Podle Fialy to ale neznamená, že by se jim snižovaly platy.

[chooze:minuta;value:63647b3f-b1c3-4631-ba87-adfab0a08df6]

Vláda omezí celkem 22 daňových výjimek. Zruší školkovné či slevu na dani pro studenta. Koalice také plánuje zvýšit daň z nemovitosti a daň z příjmů firem.

Kabinet zavede také nemocenské pojištění. Zaměstnanci tedy budou platit pojištění se sazbou 0,6 procenta. Daň z příjmu právnických osob se zvýší z 19 na 21 procent. 

[chooze:article;value:504069]

Například vodné a stočné zdraží. Doteď na něj bylo DPH 10 procent. Nově bude 12 procent. Z desíti procent na 21 se zvýší také DPH například na točené pivo.

Balíček už ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil prezidentovi Petru Pavlovi. Balíček si pochvaluje, chce jej ale ještě probrat s poradci a guvernérem České národní banky Alešem Michlem.

Ušetřit by se mělo přes 100 miliard korun. Loni strukturální schodek činil 2,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Podívejte se na reportáž z Odpoledních Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.