Vláda po dvou dnech bez potíží ustála ve Sněmovně hlasování o nedůvěře

Pro návrh na vyslovení nedůvěry vládě, k němuž je nutná nadpoloviční většina tedy 101 poslanců, hlasovalo 85 opozičních zákonodárců. Proti se vyslovilo 96 koaličních poslanců. Návrh tedy neprošel.

Poslanecká sněmovna začala o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě jednat už v úterý. Ve středu se pak jednání obnovilo v devět hodin ráno. Schůzi svolalo opoziční hnutí ANO. To nesouhlasilo s tím, že by ve funkci měl setrvat současný ministr vnitra Vít Rakušan.   

Středeční jednání odstartoval poslanec Radim Fiala (SPD). Ten se opřel do kauzy okolo Rakušana i do vlády a jejího jednání v oblasti hospodářské či energetické politiky. "Vláda má ovšem zcela hroší kůži a pod heslem 'po nás potopa' jede nerušeně dál ke škodě celé země," řekl.

Do vlády se pustilo i hnutí ANO. Poslanec Hubert Lang řekl, že Fialův kabinet ztratil z pohledu hnutí pravomoc vládnout a že se před volbami řídil heslem "slibem nezarmoutíš". Ministryně Berenika Peštová (ANO) zase upozornila na to, že je v době jednání v sále málo ministrů.

[chooze:article;value:526032]

Piráti se opřeli do Vildumetzové

​Do opozičních poslanců se naopak pustil poslanec Petr Letocha (STAN), který je zkritizoval za obstrukce a šíření špatné nálady. "Nebojme se poukazovat nahlas na pozitiva, když opozice poukazuje na negativa," řekl a sám hovořil například o klesající míře růstu cen.

Debatu rozproudilo i vystoupení Jakuba Michálka (Piráti), který upozornil na údajné spojení poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) s kauzou Dozimetr. "Současně víme všichni, že stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová se s jednou z hlavních postav z Dozimetru paktuje," řekl.

Na to už v úterý upozornil i předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. "Byla to ostatně i stínová ministryně vnitra paní Vildumetzová, která juchala s kmotrem z Dozimetru na svatbě," upozornil na její údajné vztahy se stíhaným podnikatelem Zakaríou Nemrahem.

[chooze:article;value:526225]

​Rakušan: Mám čisté svědomí

Hnutí ANO upozorňuje na to, že měl Rakušan používat mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, kterou používali aktéři spojovaní s kauzou Dozimetr. Ministr se ale hájil tím, že se po posledních sněmovních volbách obával odposlechů. Veškeré kontakty s lidmi z kauzy odmítl.

"Mně to přijde neuvěřitelně absurdní," reagoval Rakušan. To, že by měl být pro stát bezprostředním rizikem, jak tvrdí opozice, označil za lež. "Nezáleží na tom, jaký telefon používáte, ale záleží na tom, s kým tím telefonem mluvíte a co tím telefonem řešíte. A tady bych chtěl říct, že mám absolutně čisté svědomí," hájil se.

Premiér Fiala se Rakušana několikrát veřejně zastal. "Nikdy se přitom neobjevil ani náznak informací, že by Vít Rakušan s daným telefonem nějak komunikoval, že by s ním řešil něco nemorálního, nebo dokonce nelegálního," uvedl Fiala ke spojování Rakušana s kauzou Dozimetr. "Jediným důvodem útoku na Víta Rakušana je jeho úspěch," dodal. Zdůraznil například jeho angažovanost v řešení migrační krize.

Opozice je ale opačného názoru. "Naše hnutí chce vyslovit nedůvěru této vládě, která ničí naši zemi. Za dva roky od voleb napáchali tolik škod, že máme obavu, že v tom budou pokračovat a že naše země a životy našich občanů budou značně poškozeny. Je to hlavně o tom, že tahle vláda musí skončit," řekl před začátkem jednání šéf hnutí ANO Andrej Babiš.​ "Není to jenom o Dozimetru. Dozimetr je jen ta třešnička," dodal. 

[chooze:article;value:525059]

​Vláda čelila ohrožení už potřetí

Podle premiéra Petra Fialy si vláda vede dobře. "Tento pokus opozice mě přiměl, abych připomenul několik důležitých věcí, které se vládě za pouhé dokonce necelé dva roky povedly," uvedl. Zmínil například úspěchy v dopravní infrastruktuře či předsednictví v Radě EU.

​"Opětovný pokus o vyslovení nedůvěry nás určitě stojí čas a energii, kterou bychom nejspíše mohli využít lépe," zhodnotil. Jako příklad uvedl hlasování o zákonech, na které se kvůli "pravidelným obstrukcím opozice" mnohdy nedostane.

Slovo si vzal i předseda SPD Tomio Okamura. "Tahle neschopná vláda se rozhodla naši zemi zničit naprosto definitivně," řekl v úvodu. Hnutí ANO vytkl, že v rámci vyvolání hlasování o nedůvěře vládě nespolupracovalo s SPD, a Babišovi zdůraznil, že sám vládu svrhnout nedokáže.

[chooze:article;value:517557]

Do rozpravy se hlásily desítky poslanců

Vládní koalice má v dolní komoře Parlamentu většinu, a proto nepředpokládala, že by měla opozice s návrhem uspět. Aby vláda padla, muselo by se pro návrh vyslovit nejméně 101 poslanců. Hnutí ANO a SPD má dohromady ale jen 91 poslanců. Očekávalo se, že hlasování bude předcházet dlouhá diskuze, což se naplnilo.

Řečníci s přednostním právem vystupovali v úterý, kdy schůze v deset ráno začala, přes 12 hodin. Teprve po půl jedenácté večer začala rozprava, do které bylo přihlášeno 62 poslanců. Její začátek ovládli opoziční zákonodárci s kritikou vlády. Výjimkou byl Vít Vomáčka (ODS), který požadoval, aby se v sále z úsporných důvodů zhaslo, neboť je přítomna pouhá pětina poslanců. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) tak neučinila, ačkoliv poznamenala, že některé výzvy jsou lákavé.

Jednání skončilo ve dvě hodiny ráno. Znovu pak poslanci zasedli ve středu v devět hodin. Do rozpravy bylo ráno přihlášeno 55 poslanců. K samotnému hlasování, které probíhalo jmenovitě, kdy se každý poslanec a poslankyně vyslovili pro nebo proti návrhu na vyslovení nedůvěry, se Sněmovna dostala 37 minut po středeční půlnoci.

Podívejte se na souhrn poledního jednání v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.