Vláda podpořila návrh na změnu voleb. Volilo by se pouze jeden den

Radikální změnu volebního systému ve středu schválila česká vláda. Návrh by zavedl zkrácení voleb ze dvou dnů pouze na jeden. Novými termíny by tak byly pouze pátky mezi 7. a 22. hodinou, takže by lidé měli o hodinu více na hlasování, i když by na volbu byl pouze den. Hlasy by se pak počítaly v noci, oznámilo ministerstvo vnitra.

Změnou by prošly i termíny voleb, které by u některých typů byly pevně dané. Předem stanovené datum by tak měly například volby do Senátu nebo do obecních či krajských zastupitelstev, které by se měly konat v první celý týden v říjnu. Návrh musí ještě schválit Parlament. 

[chooze:article;value:487102]

Důvodem pro toto zakotvení volebního termínu je podle premiéra Petra Fialy snaha pro udržení voleb na podzim. "V posledních letech se nám volby kvůli obměnám v Senátu postupně posouvaly dopředu. Takhle by za nějaký čas připadly na letní měsíce, což není ideální," vysvětlil Fiala. Promluvil také o digitalizaci voleb, ta se však má týkat pouze interních systémů. Pro samotné voliče se v tomto ohledu měnit nebude nic.

Součástí vládního návrhu je také zafixování senátních okrsků. Ty by se po 12 let neměly nijak změnit. V současnosti se senátní okrsky každé dva roky mění před senátními volbami kvůli změnám v počtu obyvatel.

Další změny se týkají i volebních průkazů. Ty budou moci voliči nově obdržet na libovolném obecním či městském úřadě. "Lidé také už nebudou dostávat hromadu volebních lístků. Budeme ekologičtější a rozdávat budeme pouze jeden arch, na kterém budou uvedeni kandidáti a voliči si toho svého zaškrtnou," vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Změna volebního systému není jednoduchou záležitostí. Musel by se kvůli tomu změnit ústavní zákon. Pro schválení takové změny je potřeba získat podporu tří pětin všech poslanců, tedy 120, a tří pětin přítomných senátorů. V případě schválení by nový volební systém mohl začít v roce 2026.

Podobný systém už funguje na Slovensku. I tam volby trvají jeden den od 7 do 22 hodin. Rozdíl je však v tom, že tamní volby se konají v sobotu, a ne v pátek.

Rakušan také ve středu oznámil konec stálých kontrol na hranicích se Slovenskem. Poslední den kontrol připadá na 4. února. Kontroly zůstanou pouze namátkové a celníkům bude pomáhat asi 70 policistů v okolí hranic.

[chooze:poll;value:e3dabf701732ca84956fafbafb635b07ffd8993a;layout:tn_nova]

Výsledky 2. kola prezidentských voleb. Takhle se volilo ve vaší obci, okrese či kraji (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.