Vláda potají schválila další zpomalení penzí. Zpřísní i předčasné důchody

Průměrně se od června důchody zvýší o 760 korun. Navýší se plošně o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 procenta. Původně měli důchodci ale dostat v průměru o zhruba tisícovku víc. Vláda totiž valorizaci na poslední chvíli snížila kvůli tomu, že by po vysoké inflaci měla enormní dopad na státní rozpočet. Zákon je teď u Ústavního soudu, kam stížnost podalo hnutí ANO.

Tento týden kabinet v tichosti, aniž by to oznámil na tiskové konferenci po jednání, schválil novelu zpomalující valorizaci penzí. Návrh zároveň zpřísňuje podmínky odchodu do předčasného důchodu.

"Ten návrh je ve veřejném prostoru někdy od února. Řekl jsem, že bude projednáván na vládě, a to se také stalo. Když jsme to schválili, poslali jsme tiskovou zprávu," hájil se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:505939]

Místo dosavadního pravidelného navyšování důchodů o polovinu růstu reálných mezd by se podle vládního návrhu penze navyšovaly pouze o třetinu. Mimořádná valorizace by potom byla nahrazena dočasným příspěvkem.

Do předčasného důchodu by nově bylo možné odejít nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku a pobíraná částka by se krátila víc, než je tomu teď. "Já bych byl rád, kdyby u této úpravy proběhlo první čtení do konce července," řekl Jurečka.

O kolik se vám zvedne důchod, si můžete spočítat v kalkulačce:

Zdroj: Peníze.cz - Valorizace důchodu

Opoziční hnutí ANO už slíbilo průtahy a obstrukce. "U těch předčasných důchodů mám velký problém s dvojí penalizací. To znamená, aby ten, kdo jde do předčasného důchodu, zaplatil 1,5 procenta za každý rok, a také že se nebudou valorizovat zásluhové částky, dokud nedovrší 65 let. U mimořádných valorizací nesouhlasím s tím, aby mimořádná valorizace byla nahrazena kvazisociální dávkou," zlobil se poslanec Aleš Juchelka (ANO). Vláda počítá s tím, že novela začne platit od příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.