Moderní bydlení

Vláda přehlíží důchodce, zuřil Havlíček. Jsme zodpovědní, hájil se Jurečka

Poslanecká sněmovna v sobotu dopoledne po čtyřech dnech nepřetržitých obstrukcí schválila nižší valorizaci důchodů. Navzdory snahám stran ANO a SPD růst důchodů zpomalí, a to u průměrného důchodu asi o tisíc korun, původní navýšení mělo být asi o 1 700 korun. Důvodem pro tento krok jsou snahy o snížení výdajů státního rozpočtu.

S postupem koalice v Parlamentu ale nesouhlasí hnutí ANO, podle kterého předsedající poslanec překročil svá práva. V pátek večer si Sněmovna odhlasovala zkrácení diskuzí na dvakrát pět minut. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš však tento limit v obou případech účelně překročil s odkazem na své přednostní právo. Předsedající poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) mu proto vypnul mikrofon.

Tento krok opozici rozzuřil. "Nejhorší je, že vláda koná protizákonně, ve stavu legislativní nouze, aniž bychom byli v jakémkoli ohrožení, a že tak koná v nepřípustné retroaktivitě," zlobil se místopředseda ANO Karel Havlíček. Jeho strana nyní chystá ústavní stížnost, která je namířená proti vládní koalici kvůli údajnému zneužití legislativní nouze ke zrychlenému schválení snížení valorizace.

[chooze:article;value:492711]

Stížnost chce ANO podat samostatně bez podpory druhé opoziční strany, kterou je SPD, a to až případně poté, pokud by zákon podepsal i nastupující prezident Petr Pavel. "Vyzýváme nejenom Senát, ale i pana prezidenta, aby jen nepřihlížel a využil svého veta a neudělal to, co udělala vláda," prohlásil Havlíček.

Obstrukce Havlíček nepovažuje za zbytečné. "Důchodci i další zranitelní lidé potřebují vidět někoho, kdo je připraven se jich zastat. Nejde jim jen o to, že dostanou o něco více či méně, ale deptá je to, když vidí, jak se k nim pětikoalice chová," dodal Havlíček.

Havlíčkovo tvrzení, že se vláda nevěnuje důchodcům, odmítá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Naopak se podle svých slov opatřením snaží zajistit důstojné stáří i nastávajícím generacím. Současné tempo růstu důchodů je totiž podle vlády neudržitelné.

[chooze:article;value:493153]

Jurečka navíc připomněl, že současná vláda důchody navyšuje. "Průměrný důchod bude po červnovém zvýšení v průměru o 760 korun na více než dvaceti tisících korunách. V poměru mezd k důchodům půjde o více než 50 procent průměrné mzdy," tvrdí Jurečka.

Zároveň ale vyzýval k opatrnosti. "K tomuto kroku jsme přistoupili, abychom mohli zajistit důstojné stáří i dětem a vnukům dnešní pracující generace. Nejsme tu od toho, abychom říkali jen líbivé věci," dodal Jurečka.

Porušení pravidel však ministr odmítl. "Respektovali jsme, že budou obstrukce. Je to oblíbený nástroj opozice. Ale ta míra dosáhla bodu, kde bylo zřejmé, že nechtějí umožnit demokratické hlasování. Ostatně to řekli i na mikrofon, že tam budou dny a týdny. Takto nemůže fungovat demokratický proces," bránil se Jurečka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.