Vláda pro mladé nic nedělá. Jsou frustrovaní, podporují ANO, říká politolog

Podle dubnového průzkumu Medianu by hnutí ANO skončilo s obřím náskokem na prvním místě. "Hnutí ANO dneska funguje jako vyjádření nesouhlasu se současnou vládou, stejně jako SPD. A vlastně to hnutí ANO je podporováno protestními hlasy. To znamená, že velká část těch lidí, kteří se dneska vyjadřují, že budou volit hnutí ANO nebo SPD, tak volí proti současné koalici," řekl Valeš.

Navíc se hnutí stále více daří oslovit mladší generaci, tedy lidi okolo 25 let. "Třeba u absolventů učňovských oborů je to kolem 50% podpory. Jestliže už se jedná o středoškoláky nebo lidi se středoškolským vzděláním, tak už ta podpora výrazně klesá, ale obecně je to těch zhruba 30 %," poznamenal.

Podle Valeše už není ANO hnutím jednoho muže. "Andrej Babiš je nezpochybnitelným vůdcem, ale hnutí ANO po Babišově neúspěšné kandidatuře v prezidentských volbách nasadilo do popředí dvojici Alena Schillerová a Karel Havlíček. V případě Karla Havlíčka, který mluví velmi vyrovnaně, emocionálně a věcně, se docela daří oslovovat i lidi, kteří by třeba Andreji Babišovi svůj hlas nikdy nedali," míní.

[chooze:article;value:553548]

"Druhá věc je, že tahle vláda slibovala ekonomickou prosperitu a rychlé snižování státního dluhu. Ani jedno z toho se nedostavilo. A na mladou generaci zejména doléhají problémy, které jsou dlouhodobě neřešené, jako je třeba bydlení, nedostatek podpory pro děti a podpora rodin. Lidé si zase začínají uvědomovat, že volit politickou stranou neznamená jenom to někomu hodit podle emocí, ale že to taky znamená nějaký konkrétní volební program," dodal.

Zároveň podle něj působí silný politický marketing ANO. "To je možná nejdůležitější. Hnutí ANO se výrazně přesunulo na jiné sítě, než je facebook. Natočilo pár roztomilých videí, které pro mě trošku záhadně, ale já už jsem stará generace, vyvolaly velký zájem na tiktoku. I to je velmi promyšlená kampaň a zdá se, že hnutí ANO vyšla," vysvětlil.

Pokud by kandidovaly samostatně, nedostaly by se do Sněmovny ani vládní strany TOP 09 a KDU-ČSL. Podle Valeše voliči SPOLU totiž spíše podporují ODS. "V současné době platí, proč volit kováříčky, když můžou jít přímo ke kováři. ODS ztratila oproti těm předchozím výzkumům, ale přesto si drží špičku," sdělil.

[chooze:article;value:552412]

Okolo deseti procent se pohybují SPD a Piráti. "Předchozí průzkum agentury Median naznačoval, že nám vyskočilo PRO Jindřicha Reichla, a to právě na úkor SPD, ten nový průzkum to nepotvrdil. To znamená, že hnutí SPD má stabilně svých 10 až 10,5 procenta voličů," podotkl. Podobně jsou na tom i Piráti.

Sněmovní volby podle politologa vyhráli hnutí SPOLU mladí voliči. Teď už se na ně ale asi nebude moct spolehnout. 

"Zdá se, že mladí lidé jsou frustrovaní, protože koalice pro ně nic nedělá," upozornil. Jedním z problémů podle něj je, že se nestaví byty. "Ceny hypoték jsou neuvěřitelné, ceny bytů ještě méně uvěřitelnější. A zatím se nezdá, že by se chystal nějaký výrazný pokles. Mladá generace se musí cítit trošku zrazena, protože pro ni nebylo uděláno nic," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.