Vláda prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem. Skončí nejdříve po Vánocích

Vláda na svém středečním zasedání schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem o 14 dní. Počty migrantů, kteří nelegálně přicházejí do České republiky, v posledních týdnech výrazně poklesly. Je ale možné, že vlna opět zesílí. 

Kontroly Česko zavedlo už koncem září a od té doby je vláda několikrát prodloužila. Skončit už měly za pár dnů, tedy 12. prosince. Teď ale ministři rozhodli o jejich prodloužení, a trvat tak budou i přes Vánoce.

[chooze:article;value:476887]

Kontroly dlouhodobě kritizuje slovenská strana. Naopak česká strana je s jejich výsledky spokojená a už dříve předesílala jejich další prodloužení. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dokonce navrhoval, aby se protáhly až do poloviny ledna.

Kromě hraničních kontrol řešili ministři například vízovou politiku. Schválili také zvýšení platů pro příslušníky ozbrojených sil a bezpečnostních sborů a zároveň odsouhlasili finanční pomoc v řádu desítek milionů korun pro Ukrajinu a fond OSN pro Afghánistán. "Je to základní prevence migrace," vysvětloval ministr zahraničí Lipavský (Piráti).

Vláda jednala také o zvýšení platů vojáků, hasičů a příslušníků bezpečnostních sborů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.