Vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem. Chce, aby jednala EU

"Vláda na můj návrh schválila prodloužení zvýšené ochrany česko-slovenské hranice o 20 dní, tedy do 22. listopadu," oznámil na sociální síti X Rakušan. Původně měly kontroly skončit už ve čtvrtek.

"Dokud nebude fungovat skutečně účinná ochrana vnější hranice EU, budeme muset dopady nelegální migrace řešit na vnitřní hranicích schengenského prostoru," myslí si ministr vnitra.

"Díky tomu, že postupujeme rozhodně a přijímáme včas opatření, daří se nám čísla migrantů držet na výrazně nižších počtech než loni," prohlásil na brífinku po jednání vlády Fiala. Daří se podle něj i chytat pašeráky. "Tato opatření, která děláme, jsou jen hašení požáru, je potřeba přijmout evropské řešení," dodal. 

[chooze:article;value:527406]

"Celý prostor střední Evropy přešel do režimu hraničních kontrol. Další vývoj bude záviset na tom, jakým způsobem se bude dařit v jiných zemích přerušovat trasy nelegální migrace, jak bude fungovat spolupráce, nakolik se budou dodržovat dohody a všechny nástroje, které jsme v Evropě vytvořili, abychom dokázali migraci zvládnout," prohlásil Fiala.

Pokud to bude potřeba, budou tedy kontroly pokračovat i po 22. listopadu. "Já spíš věřím v to, že se podaří spoluprací s dalšími zeměmi dosáhnout takového stavu, abychom se mohli těch namátkových, dočasných, ale přece jenom kontrol na hranicích zbavit," sdělil premiér.

"Opatření zatím vnímáme jako velice efektivní, v první řadě není většině z nelegálních migrantů umožněno vstoupit na území České republiky," prohlásil v úterý mluvčí cizinecké policie Josef Urban. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.