Vláda prudce snížila schodek rozpočtu, v pololetí byl 215,4 miliardy korun

Vláda a později Poslanecká sněmovna schválily státní rozpočet na celý letošní rok se schodkem 295 miliard korun. V pondělí ministerstvo financí zveřejnilo, že hospodařeni státního rozpočtu skončilo na konci června deficitem ve výši 215,4 miliardy korun.

"Červnové hospodaření rozpočtu přineslo výrazné zlepšení oproti tradičně slabému květnu o rovných 56 miliard korun. Na příjmové straně se pozitivně projevily především platby daně z příjmů právnických osob ve výši 67,9 miliardy a příjmy z rozpočtu Evropské unie ve výši 47,3 miliardy. Z toho 44,5 miliardy bylo do rozpočtu zapojeno z Národního plánu obnovy, který dosud znamenal pro rozpočet pouze výdaje na předfinancování projektů. S premiérem Fialou jsme dohodnuti, že vláda nyní hospodaření rozpočtu za první polovinu roku vyhodnotí a v průběhu července rozhodne, zda bude nutné provést ve druhém pololetí úspory s cílem co nejméně se odchýlit od plánované výše schodku za celý letošní rok," komentoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Opoziční poslanci a ekonomové předpokládají, že se státu nepodaří plánovanou výši deficitu dodržet. Podle nich ji přesáhne už v polovině roku. Jasněji bude v pondělí odpoledne, kdy tento údaj zveřejní ministerstvo financí.

[chooze:article;value:507883]

Schodek se prohlubuje zejména kvůli rostoucím výdajům na pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií i sociálním dávkám, například důchodům, nebo vyšším investicím.

Ve druhém pololetí by státní pokladně měly pomoci nové příjmy, které by finální výsledek letošního rozpočtu podle ministerstva financí mohly zásadně vylepšit. 

Loni skončil státní rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun. Byl tak třetí nejvyšší v historii Česka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.