Vláda řešila zmocněnce pro euro. Nakonec z něj bude zase ‚jen‘ poradce

Fialova vláda si v úterý zažila své první dohodovací řízení. "Byla jich spousta zejména v době, kdy si koaliční partneři šli ještě po krku. Dohodovací řízení bývala častým institutem," připomněl TN.cz politolog Lukáš Valeš.

Jeho výsledek byl ale nakonec poměrně očekávatelný. Z ekonoma Petra Zahradníka, který se měl stát zmocněncem pro euro spadajícím pod ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), bude po dohodě představitelů vládních stran nakonec opět jen jeho poradce. Podle Valeše ale jde jen o první z mnoha konfliktů ve vládě.

 "Strany mají jiné elektoráty, jiné programy. Je celkem pochopitelné, že ke konfliktům dochází. Tady jde ale o něco trošku jiného. Jsme svědky toho, že jak se blíží volby, ať už evropské, krajské, ale na obzoru jsou už i poslanecké, strany, a to dnes zejména STAN, se snaží zviditelnit a vyzobat z vládnutí jen to dobré a to zlé přenechat koaličním partnerům," míní.

[chooze:article;value:539802]

"STAN rozjel kampaň za STAN. Možná před evropskými volbami, aby se zviditelnili, kdy téměř bezostyšně kopou do svých koaličních partnerů, ani ne tak z důvodů programových, protože tam aktuálně žádný programový problém, jako byl třeba u těch komunistů, není, ale aby se zviditelnili a sebe prezentovali jako tu nejčistší sílu, která byla přinucena ke špinavým kompromisům," sdělil.

Zmocněnec navíc neměl mít takové pravomoci jako případný vládní koordinátor. Hlavním důvodem k dohadovacímu řízení tak podle Valeše bylo vyřešení dalších sporů v koalici. To přiznala i sám premiér Fiala (ODS). "Bavili jsme se i o otázkách, které jsou širší a týkají se komunikace uvnitř vlády," nechal se slyšet. 

[chooze:article;value:540438]

"Je to symbolický krok. To je smutná věc, která teď asi bude na denním pořádku. Aby ta funkce měla smysl, tak musí být vládou jmenovaný koordinátor, protože ten má koordinovat spolupráci mezi různými resorty vlády a ještě k tomu s mimovládními státními institucemi, jako je Česká národní banka. Takže musí mít silný mandát podpořený celou vládou. Protože on bude šikanovat úředníky na různých ministerstvech, když to trochu přeženu," vysvětlil Valeš. Přejmenováním poradce na zmocněnce nebo naopak se tak nic zásadního nemění.

Přijetí eura se tak jako tak příliš nepřiblížilo. Česko totiž stále nesplňuje maastrichtská kritéria. "Tady ale vůbec o přijetí eura nejde. Tady jde stejně jako u Rakušanových výletů do krajů a u jeho videa jenom a pouze o to marketingově zviditelnit hnutí STAN a samotného Víta Rakušana a oddělit ho od vlády a zviditelnit ho na úkor ní. Myslím, že sám Rakušan ví, že jde z věcného hlediska o plácnutí do vody," doplnil politolog.

Vládní strany se ale v rámci dohadovacího řízení dohodly, že si kabinet od Národní ekonomické rady vlády nechá k problematice výhodnosti vstupu Česka do mechanismu ERM II do října 2024 vypracovat odborné stanovisko. Legislativní otázky související s případným vstupem do mechanismu pak ke stejnému datu vyhodnotí Legislativní rada vlády.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.