Vláda ruší od 1. ledna pravidelné lékařské prohlídky. Lidem slibuje zjednodušení

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil v úterý, že vláda uskuteční svou plánovanou změnu ve zdravotnictví. Ta se má týkat především zjednodušení administrativy jak pro lékaře, tak pro zaměstnavatele. Česko totiž upustí od praxe povinných pravidelných lékařských prohlídek pro zaměstnance.

Nová vyhláška má platit už od prvního ledna. Týká se profesí, které patří do první a druhé kategorie prací. V těchto kategoriích jsou práce, u kterých je nepříznivý vliv na zdraví vyloučený nebo je jen velmi málo pravděpodobný. Jde tedy například o učitele, sekretářky či kancelářské pozice. U dalších dvou kategorií tato povinnost zůstane.

Ministerstvo u těchto profesí zruší také vstupní prohlídky a nutnost potravinářského průkazu. Jedná se o vládní snahu omezit přehnanou administrativu ve zdravotnictví.

[chooze:article;value:473723]

Podle ministra Válka lékařům vyhláška umožní se soustředit na jiné věci. "Slibujeme si uvolnění rukou řadě lékařů, kteří budou moci cílit na prevenci. Mnozí lidé nyní chodí na prohlídky, které nemají smysl, ale už ne na důležitá vyšetření, jako je například screening," obhajoval vyhlášku Válek.

Kromě zjednodušení lékařské situace v Česku si vláda slibuje také finanční úspory. "Úspora bude okolo jedné miliardy korun ročně jenom pro zaměstnavatele. Další úspory budou v lékařském systému, kde se lékaři budou moci věnovat skutečně důležitým věcem," zdůraznil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Lékařské prohlídky zcela nezmizí, zůstanou však pouze na dobrovolné bázi. A zaměstnancům je bude stále hradit zaměstnavatel. "Kvalitní péče o zdraví zaměstnanců je pro nás prioritou a rádi budeme s ministrem Válkem spolupracovat na jejím dalším posilování i na omezování administrativní zátěže podnikatelů," dodal Prouza.

Vláda ruší od 1. ledna pravidelné lékařské prohlídky. Podívejte se na tiskovou konferenci: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.