Vláda s opozicí chtějí odblokovat Sněmovnu. Na stole je průlomová dohoda

Zcela paralyzovaná Sněmovna, tak o dolní komoře v posledních měsících mluví řada odborníků. Kromě rekordních obstrukcí ji blokuje i řada dalších problémů, například neefektivní systém interpelací na členy vlády. Řada dotazů totiž místo než na ně míří do vzduchoprázdna. Přesto tím ale Sněmovna tráví každé jednací čtvrteční odpoledne.

Velmi podobné to ale bylo i v předchozích volebních obdobích. Teď ale přichází přelomová dohoda. Obě opoziční strany totiž, i když zatím prý na zkoušku, souhlasily s návrhem koalice na úpravu interpelací.

[chooze:article;value:498277]

"Byly by od středy do pátku od 8 do 9 hodin a byla by garantována přítomnost ministrů," přiblížil podobu dohody první místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. "My jsme řekli předběžně, že bychom to zkusit mohli," potvrdil poslanec SPD Radovan Vích.

"Když se to osvědčí, když to bude bavit ministry i interpelující poslance, tak to můžeme zvládnout," myslí si poslanec a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

Poprvé by se tak podle nových pravidel mohla opozice ptát ministrů nejspíš už na příští schůzi v polovině dubna. Na každý interpelační den by předem byli nahlášení celkem tři ministři, vybírali by se hlavně podle aktuálních politických témat.

[chooze:article;value:493153]

"Interpelace, to je taková vývěsní skříňka každého parlamentu. V západních zemích je velmi populární sledovat otázky na ministry, proto je důležité, aby i u nás byly interpelace svižnější, atraktivnější," uvedl politolog Lukáš Jelínek.

Vládní koalice chce v úpravách jednacího řádu dál pokračovat. S opozicí se chce domluvit například na delší době pro třetí čtení zákonů. S tím ale ANO ani SPD nesouhlasí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.