Vláda sáhne na platy politiků. Ročně tak ušetří 400 milionů, tvrdí Stanjura

Ačkoliv čtvrteční tisková konference trvala přes dvě hodiny a vláda na ní představila několik kroků, kterými plánuje dostat Česko do formy, o tom, že si i sami politici plánují utáhnout opasky, se nezmínila. A neobjevilo se to ani v původním návrhu, který vláda rozdala přítomným novinářům.

Dříve už to ale avizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). A v sobotu to televizi Nova potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura.

Podle jeho výpočtů jde o částku v řádech milionů. "Je to úspora asi 400 milionů korun ročně," uvedl. O tolik chce vláda přilepšit státnímu rozpočtu díky valorizaci platů státních činitelů. "Je to součástí ozdravného balíčku. Tu část psalo ministerstvo práce a sociálních věcí a předcházela tomu opět politická dohoda," řekl.

[chooze:article;value:504103]

​Na platy státních činitelů tak prý vláda sáhla ještě víc než na penze. "Dneska to první číslo, ze kterého se všechno počítá, je 100 procent průměrné mzdy v České republice. Kdybychom to tempo zpomalili jako u penzí, tak by to bylo 95,2. My to dáváme ještě o něco níž," vysvětlil Stanjura.

Své platy tím ale prý nezmrazují, nýbrž snižují valorizaci. To znamená, že platy politiků, soudců a státních zástupců porostou pomaleji než doposud. A podle Stanjury tedy porostou ještě pomaleji než právě například penze, k jejichž valorizaci se vláda uchýlila v březnu. "Mně to přijde pochopitelné a správné," uzavřel Stanjura.

Kromě valorizace platů státních činitelů se změny, které mají ulevit státnímu rozpočtu, dotknou i sociálního pojištění či změn v DPH. To bude mít nově jen dvě sazby, a to 12 a 21 procent. Vláda také rozhodla například o znovuzavedení nemocenského pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.