Vláda schválila dohodu o nákupu nových tanků. Pořídit jich může 77

Vláda na středečním zasedání schválila přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků Leopard. To neznamená samotný souhlas s nákupem, ale jde o mezikrok, který umožní dokončit vyjednávaní.

"Rozhodnutí je velmi důležité, protože znamená společný nákup s několika dalšími evropskými zeměmi v čele s Německem," okomentoval rozhodnutí premiér Petr Fiala (ODS).

Česká republika má zájem o 61 tanků Leopard s opcí na dalších 16 tanků. "Jaká bude přesná cena, to bude předmětem dalšího jednání. Máme k dispozici odhady, které říkají, že za těch 77 nových tanků bychom mohli zaplatit 52 miliard korun," tvrdí Fiala.

[chooze:article;value:542954]

Právě tyto tanky by měly být jedním z významných prvků modernizace armády. "My se budeme snažit, aby bylo do tohoto projektu zapojeno co největší množství českého průmyslu," zdůraznila pak ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podle ní jsou tanky Leopard jedinou a tou nejlepší možností pro českou armádu. "Je to tank prověřený bojem a myslím, že tato varianta je z hlediska našich vojáků, naší armády i ostatních aliančních zemí velmi moudrým řešením," dodala.

I předseda výboru pro obranu a stínový ministr obrany hnutí ANO Lubomír Metnar souhlasí s nákupem leopardů, nelíbí se mu to, že nebyla vypořádána připomínka ministerstva průmyslu a obchodu. "Ministerstvu průmyslu tam chybí podmínky, podle kterých bude dále postupováno. Tyto podmínky nejsou součástí ujednání, které se schvaluje," upozornil.

[chooze:article;value:551255]

SPD se zase nelíbí možná cena. "Pokud by se ale vypsalo transparentní výběrové řízení, zcela určitě by byly nabídky mnohem nižší, než cena jako v tomto případě, kdy se jedná o pořízení stylem vláda-vláda," myslí si poslanec hnutí Radovan Vích.

Kompletní materiál o podmínkách nákupu by ministryně Černochová měla předložit vládě do konce letošního roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.