Vláda schválila konsolidační balíček. Od příštího roku se zvýší rodičovská

Hlavním a zároveň prvním bodem středečního jednání byl konsolidační balíček. Ten například zavádí místo dosavadních tří sazeb DPH jen dvě nebo ruší více než dvě desítky daňových výjimek. 

"Legislativní část dnes schválila vláda a o prázdninách zamíří do Poslanecké sněmovny," oznámil na tiskové konferenci ve středu večer premiér Petr Fiala (ODS).

"Úspory a zvyšování příjmů státu jsou nepříjemné, bolí, jsme ale přesvědčeni, že je to přijatelná cena za to, že Česká republika bude ve formě," poznamenal předseda vlády.

"Ministři za hnutí STAN dnes na vládě podpořili přijetí konsolidačního balíčku v takové podobě, v jaké byl představen 11. května na tiskové konferenci vlády," sdělilo v tiskové zprávě hnutí STAN ve středu večer. Ve Sněmovně chtějí ministři ještě debatovat o technických úpravách.

[chooze:article;value:508061]

Některým stranám totiž vadí například systém rozdělování daně z hazardu, který zvýhodňuje obce s větším počtem hracích automatů.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl, aby se od příštího roku rodičovský příspěvek zvýšil z aktuálních 300 tisíc korun na 350 tisíc. "Dohodli jsme se, že to, o čem se mluvilo v mediálním prostoru, je v legislativním návrhu propsáno, že dojde o zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc od 1. ledna 2024," potvrdil na tiskové konferenci.

[chooze:article;value:506624]

Zároveň vláda podpořila prodloužení náhradního výživného na 48 měsíců. "Stát bude toto výživné vymáhat po tom, kdo ho dluží," doplnil Jurečka.

Zároveň vláda schválila novou bezpečnostní strategii. V té stojí, že Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě Česka a je zásadní hrozbou pro naši bezpečnost. "Období míru skončilo," upozornil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

"Čína zpochybňuje mezinárodní řád, to přináší zásadní následky i pro euroatlantickou bezpečnost," citoval dále z dokumentu.

Vláda se zabývala také transformací České pošty. Jejím základem je vyčlenění komerčních služeb, logistiky nebo balíkových služeb ze státního podniku do akciové společnosti. O tyto úkoly "očištěná" Česká pošta by dostala nové úkoly v oblasti digitalizace a snižování nákladů na státní správu.

"Podrobné představení transformačního plánu proběhne zítra ve 13 hodin," avizoval první vicepremiér Vít Rakušan (STAN). "Do budoucna má zajistit digitální dotyk těm, kdo jej nebudou schopni nebo ochotni sami v privátním životě, zároveň má zajistit přístup k fyzickým službám státu," upozornil. Používat by ji teoreticky mohly i soukromé subjekty. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.