Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu. Schodek vychází na 235 miliard

Státní rozpočet

Vláda ve středu schválila předběžný návrh státního rozpočtu. Aktuálně se počítá se schodkem ve výši 235 miliard, potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). O finálním návrhu se ale podle něj teprve začíná jednat, vláda jej předloží za tři měsíce. Parametry předběžného návrhu vypadají tak, že na straně příjmů je částka 1 899 miliard a na straně výdajů 2 134 miliard. "I tato čísla se budou měnit na základě srpnové makroekonomické predikce," zdůraznil Stanjura. 

Výbor pro strategické investice

Kabinet také jednal o investicích v rámci projektu Česko ve formě. "Prvním krokem je ozdravný balíček, díky kterému se výše schodku podaří v příštích letech dostat pod kontrolu a bude se pohybovat pod třemi procenty HDP. Dále je to důchodová reforma. Abychom mohli být úsporní, musíme také rychleji plánovat a provádět strategicky důležité investice, které zajistí do budoucna zaměstnanost a příjmy do rozpočtu," zdůraznil premiér Petr Fiala (ODS). 

[chooze:article;value:509719]

​"Schválili jsme dnes vznik vládního výboru pro strategické investice, který se bude soustředit na klíčové investice v dopravě, energetice, bydlení, vzdělávání, vědě a v některých dalších oblastech, jako je proměna automobilového průmyslu," dodal Fiala s tím, že výboru bude předsedat on sám. 

Insolvenční zákon

Vláda na jednání podpořila novelu insolvenčního zákona, která podle ministerstva spravedlnosti zajistí, že v případě úpadku se lidé budou moci rychleji dostat z dluhové pasti a zapojit se opět do běžného života. Mezi klíčové parametry novely patří zkrácení délky doby oddlužení z dosavadních pěti let na tři roky. Bude ale znamenat přísnější pravidla i pro dlužníky, kteří budou muset v rámci oddlužení splácet adekvátní částky. 

[chooze:article;value:420978]

​"Projednávání návrhu textu zákona bylo velmi náročné. Návrh zákona jsme opakovaně projednávali s předsedy koaličních poslaneckých klubů a opakovaně konzultovali se zástupci odborné veřejnosti. Zejména s insolvenčními soudci, insolvenčními správci, zástupci věřitelů a také neziskovým sektorem zastoupeným Člověkem v tísni," uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). 

Energetický zákon

Novela energetického zákona, kterou na středečním jednání schválil kabinet, je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) důležitá pro energetickou bezpečnost České republiky. Umožní vznik energetických komunit, které si budou moci vyrábět vlastní energii a sdílet ji.

[chooze:article;value:509815]

​"Udělali jsme další krok směrem ke vzniku moderní energetiky," uvedl Síkela. Kromě bezpečnosti novela přispěje i ke snížení výdajů za energie a pomůže také životnímu prostředí. 

Istanbulská úmluva

Vláda také doporučila ke schválení Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známou jako Istanbulskou úmluvu. "Konečně. Česko podepsalo Úmluvu už v roce 2016, ratifikace však stále vázla. Dalším krokem je schválení ve Sněmovně. Úmluva jako taková nic nepřikazuje, je to spíš směr a doporučení. Je čistě na nás, jak si v Česku jednotlivá opatření nastavíme," vyjádřila se pirátská poslankyně a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. 

Vztahy s Ruskem

Na návrh ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) vláda také schválila Zprávu o revizi vztahů s Ruskem, na základě které výrazně sníží diplomatickou přítomnost Ruska v Česku. "Zmrazili jsme dále ruský majetek v hodnotě cca 10 miliard Kč. Snížili jsme a budeme nadále snižovat energetickou závislost na Rusku," uvedl k úpravě vztahů Lipavský. 

Podle exministryně financí Aleny Schillerové z opozičního hnutí ANO je státní rozpočet nereálný a Stanjura by měl rezignovat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.