Vláda schválila zásadní novelu zákoníku práce. Mění se výpovědi i zkušebka

Novelu schválila vláda na středečním jednání. Počítá například s prodloužením zkušební doby, během které si obě strany mají ověřit, jestli jim pracovní poměr vyhovuje. Ta má být nově pro řadové zaměstnance čtyřměsíční, pro vedoucí pracovníky osmiměsíční.

"Praxe ukazuje, že u specifických odborných pracovních pozic je aktuální zkušební doba nedostatečná," vysvětloval dříve ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:568903]

Další změny se týkají pravidel pro podání výpovědi. Začátek výpovědní doby totiž nyní začíná první den v následujícím měsíci. Nově podle návrhu má běžet už ode dne doručení.

Novinkou je také zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc. To půjde ale pouze v případě porušení pracovní kázně nebo nesplnění zákonných předpokladů či požadavků zaměstnavatele pro výkon práce.

[chooze:article;value:566411]

Lidé, kteří pracují v zahraničí, budou nyní moct svou mzdu dostávat v eurech. V novele nakonec není zavedení výpovědi bez udání důvodu. Podle Jurečky to ani žádná strana na vládě nenavrhla.

Součástí návrhu, který předložil resort práce a sociálních věcí, je i možnost jít na brigádu pro 14leté děti. Mohly by ale dělat jen lehké práce a musí mít písemný souhlas rodičů.

[chooze:article;value:564123]

Zaměstnavatelé nově mají rodičům držet to samé místo, z něhož na rodičovskou dovolenou odcházeli, a to do dvou let věku dítěte. Zaměstnanci navíc během rodičovské budou moci na dohodu pracovat na stejné pozici jako před ní.

Zároveň vláda na jednání oficiálně schválila ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) jako kandidáta na eurokomisaře. "Chtěl bych ještě jednou poděkovat vládním kolegům, že moji nominaci schválili," řekl.

[chooze:article;value:570434]

Vláda také schválila nový zákon o volebních kampaních. Zákon nově navrhuje rozšíření okruhu subjektů, od kterých nemohou politické strany přijmout dar nebo bezúplatné plnění. Podle ministerstva vnitra dojde ke snížení rizika zapojení subjektů cizích mocí, zejména těch z nedemokratických režimů.

Nově se má zavést i časový rámec vedení volební kampaně. Nově volební kampaň začne okamžikem vyhlášení voleb, nejdříve ale 150 dnů před uplynutím volebního období.

Podívejte se na následnou tiskovou konferenci zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.