Vláda se dohodla na úsporách, oznámil Stanjura. Prezident s nimi souhlasí

Vláda připravuje úsporná opatření. Kabinet plánuje reformy ve výdajové části rozpočtu, chystá ale také úpravu daně z přidané hodnoty (DPH). O chystaných změnách informoval ve středu Stanjura prezidenta Pavla.

"Debata byla poměrně odborná, detailní, odcházím s dobrým pocitem. Pan prezident ví, co bude zítra vláda prezentovat," řekl Stanjura na brífinku po setkání. Veřejnost chce s podrobnostmi seznámit ve čtvrtek.

"Máme rámcovou dohodu. Detaily ještě projednáme na jednání vlády," oznámil Stanjura. "Jsme připraveni každé z opatření zdůvodňovat," dodal.

"Zásadní body jsme vyřešili. Jsme připraveni sdělit obsah konsolidačního balíčku," potvrdil na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). "Nepředpokládám, že budou další jednání koalice ke konsolidačnímu balíčku," dodal. Ani on detaily ale nechtěl sdělit.

"Na prvním místě musí být prorůstová hospodářská strategie, teprve potom škrty a snižování peněz určených na rozvoj do regionů," vzkázala vládě předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podívejte se na záznam z brífinku hnutí ANO:

Údajně se chystá i například rušení daňových výjimek. Zrušit by se mohlo školkovné či sleva na studenta. Vláda zvažuje také zrušení nulové DPH na tichá vína. Proti tomu se ale postavili vinaři i například ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:501677]

Balíček by měl snížit od příštího roku strukturální deficit. Ten by po opatřeních podle Stanjury měl být o 70 miliard korun nižší. Loni strukturální schodek činil 2,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

"Abychom to splnili, tak samozřejmě opatření nemůžou být pouze 70 miliard," upozornil Stanjura. Například zvýšením výdajů na obranu se totiž v poslední době zvýšily výdaje. Úspory tak musí být vyšší.

Vše k úsporám vláda představí ve čtvrtek na tiskové konferenci. Ta začne v 11:55. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.