Vláda se na rozpočtových škrtech nedohodla. Jednání bude pokračovat ve středu

Lídři vládních stran měli v úterý další kolo jednání o rozpočtových škrtech. To začalo v 6 hodin odpoledne a skončilo ve středu po půlnoci krátce před 1 hodinou ranní. "Očekáváme, že se dohodneme. My tady budeme do té doby, než dosáhneme kompletní shody," řekla před začátkem zasedání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Významně se dneska posunuli a blížíme se dohodě. Budeme pokračovat v jednání,“ řekl TV Nova ve středu po skončení jednání Jan Jakob (TOP 09).

Co by mělo ve finálním balíčku být, zatím není jasné. Spekuluje se ale například o zrušení některých daňových slev, jako je sleva na studenta nebo zrušení školkovného. Ve hře jsou i změny v sazbách DPH, kdy by se měla nižší sazba sjednotit na 14 procent, nebo zvýšení daně z příjmu firem. "To je jedna z daní, u které si už čtvrtý měsíc říkám, kde je možné její zvýšení realizovat," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Politolog Lukáš Valeš si myslí, že jde primárně o otestování toho, co je pro veřejnost ještě snesitelné. "Na veřejnost to působí velmi nekoncepčně a velmi to podlamuje důvěru ve vládu, a to i u jejich voličů," uvedl politolog.

[chooze:article;value:503261]

​Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ale chvíle, kdy vláda oznámí konsolidační balíček i důchodovou reformu, blíží. "Znáte moji preferenci. Mně nejde o to, aby to bylo o den dřív nebo později, mně jde o to, aby ten výsledek byl dobrý. Není to jednoduché, kdyby to bylo jednoduché, tak to udělají předchozí vlády," řekl.

"Nám se to těžko komentuje, protože každý den něco unikne a pak se to hned dementuje. Uvidíme, s čím vláda přijde. Je jasné, že se musí šetřit. My bychom taky šetřili, ale my bychom nikdy nešetřili na těch zranitelných skupinách," řekl bývalý ministr Karel Havlíček (ANO).

Ve středu ráno by měl o podobě úsporného balíčku informovat ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na Pražském hradě prezidenta Petra Pavla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.