Vláda šetří, kde se dá. Po poště plánuje utlumit i České dráhy

Podobně jako uzavíráním poboček České pošty chce teď stát ušetřit i odstavením některých lokálních tratí. To by se mělo nejvíc dotknout Moravskoslezského kraje. Resort kvůli tomu už chystá novou legislativu, která by umožnila přerušení provozu. Škrty chystá i národní dopravce.

"České dráhy nesou dlouhodobě s sebou velké historické zadlužení, podnikáme teď kroky k tomu, abychom dokázali ořezat finanční proudy, které neslouží k posílení samotné firmy," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"My jsme se v Česku hrozně rozmazlili, máme tady nejhustší síť poboček České pošty, České dráhy jsou podobný relikt," tvrdí Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR.

[chooze:article;value:486343]

Kvůli napjatému rozpočtu nedávno národní dopravce odpískal i opravu Pendolina. Podle odborníků by ztráty pomohlo vyrovnat zdražení jízdného a zkvalitnění služeb.

"V současné době ten dominantní podíl Českých drah může slábnout. Rozhodně to není lehká doba pro České dráhy," porkačoval Kupka.

Nedávno národní dopravce ztratil během jednoho týdne hned tři zakázky. S Českými drahami už se lidé nesvezou rychlíkem z Prahy do Brna přes Havlíčkův Brod, na jihu Moravy třeba na lince mezi Znojmem a Břeclaví nebo v Plzeňském kraji v úseku Pňovany - Horažďovice.

"Je vidět, že už dneska dokáží být ti soukromí přepravci lepší, dokáží mít kvalitnější obsluhu, kvalitnější vlaky, takže to je přesně ta správná cesta," podotkl Prouza.

[chooze:article;value:496597]

"Nesmí České dráhy usnout na vavřínech, musí zlepšovat své služby a musí se přizpůsobovat konkurenci, není to o tom, že by na trhu byli samotní, tak jak to bylo v minulosti," prohlásil ekonom Štěpán Křeček.

Kvůli konkurenci teď České dráhy masivně investují, nedávno si půjčily dalších téměř sedm miliard korun na nové vlaky. "Snažíme se o to, aby opravdu se zkvalitnila i podoba vozového parku, což ale znamená další výdaje navíc," uzavřel Kupka.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve naznačil, že by vláda v rámci úspor mohla část Českých drah i České pošty zprivatizovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.