Vláda si chce posvítit na marže u potravin. Zbožné přání, tvrdí ekonomové

Drahé potraviny trápí peněženky českých občanů už téměř dva roky. Podle premiéra za to můžou hlavně vysoké marže. A právě na ty se chce zaměřit. "U některých potravinářských a zemědělských firem, které ještě loni mluvily o velké krizi, vidíme za loňský rok rekordní zisky. To se musí projevit, musí to pocítit občané," prohlásil Fiala. 

Spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) kvůli tomu naplánoval řadu schůzek. "Jednat se musí se všemi. S těmi, kteří začínají na poli, až po ty, kteří prodávají produkt spotřebiteli. Jsou to i řetězce, já se s nimi potkám na začátku září," oznámil Výborný. 

[chooze:article;value:519300]

​Právě marže by měly být hlavním tématem jejich schůzek. "Já jim nemohu určit, kolik bude zítra stát bochník chleba, ale chci, aby jasně doložili, že marže, kterou mají, je přiměřená. Pak samozřejmě můžeme hledat nástroje, jak toho docílit," upřesnil ministr. 

"Vláda jako taková marže regulovat nemůže, často se ohýbá termín přiměřená a nepřiměřená marže. Takový termín ale vůbec ekonomika nezná. Problémem v Česku je, že v oblasti potravin, ale i v dalších, ovládá pár velkých hráčů významný podíl na trhu," vysvětlil ekonom Pavel Peterka. 

Podnikům vláda hrozí také častějšími kontrolami. Ty by měl provádět finanční úřad. "Specializovaný finanční úřad kontroluje dodržování pravidel cenové regulace stanovené například ministerstvem financí. Nicméně na ceny potravin se žádná pravidla cenové regulace nevztahují. Specializovaný finanční úřad dále může kontrolovat, zda nedochází ke zneužívání výhodnějšího hospodářského postavení na trhu," řekl mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss.

[chooze:article;value:519356]

​"Stát má nástroje, jak provádět kontrolu. Zda někde zisky opravdu nejsou nepřiměřené. Nejde o to stanovit kolik, ale už jen ta kontrola vede k tomu, že se všichni začnou chovat opatrně a rozumně," tvrdí Fiala. 

Podle ministra Výborného je potřeba se zaměřit také na dotační politiku. "Není možné, aby někdo, kdo vytváří v posledních několika letech zisk v řádu několik milionů korun, ještě vyžadoval přímé dotační nástroje pro to, aby mohl dále investovat," kritizuje Výborný. 

Obchody by prý měly nabízet i víc českých potravin. Jsou podle ministra kvalitnější a prodejci ušetří na dovozu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.